Somalië overweegt radicale maatregelen tegen diefstal voedselhulp
Shafi’i Mohyaddin Abokar
05 september 2011
De regering van Somalië is van plan alle zestien districtcommissarissen van Mogadishu te ontslaan. Dat moet helpen een einde te maken aan de massale diefstal van voedselhulp.
Het nieuws over het geplande ontslag van de machtige districtcommissarissen komt van een medewerker van de regering die anoniem wil blijven. De regering is ook van plan een speciale politiemacht op te zetten die de veiligheid moeten verzekeren tijdens de verdeling van voedselhulp.
Dat er veel fout loopt met de verdeling van de noodhulp, geven veel Somaliërs toe. “De corruptie is wijdverspreid”, zegt parlementslid Ali Mahmoud Nur. “Ik roep op tot de vorming van een controlegroep die speciaal toekijkt op de voedselhulp, met Somaliërs en buitenlanders.”
Massale diefstallen
De VN schatten dat er in Mogadishu 470.000 vluchtelingen uit andere delen van het land verblijven. De voorbije maanden alleen al zijn meer dan 100.000 mensen uit het zuiden van het land naar de hoofdstad getrokken om te ontkomen aan de droogte en de honger in hun geboortestreek.
Gelukkig wordt er volop voedselhulp geleverd. Elke dag arriveren in Mogadishu minstens vijf vrachtvliegtuigen met voedselhulp uit Turkije en Koeweit. Djibouti, Soedan en Iran hebben ook al noodhulp geleverd. Mercy USA, het Duitse Brot für die Welt, de Vluchtelingenorganisatie van de VN en nog veel andere hulporganisaties zorgen voor de verdeling van de noodhulp in de hoofdstad.
Maar sinds augustus doen er al berichten de ronde dat er massaal noodhulp wordt achterovergedrukt. De voorbije weken waren er ook rellen bij de voedseldistributie in de vluchtelingenkampen in de hoofdstad. Daarbij vielen al zeker dertien doden. Er patrouilleren soldaten rond de kampen, maar dat weerhoudt bendes en andere soldaten er niet van noodhulp buit te maken.
Nur, een Amerikaans staatsburger die in Somalië is geboren, zegt dat hij de berichten over de diefstal van hulpgoederen persoonlijk heeft nagetrokken. “Het is duidelijk dat er ambtenaren betrokken zijn bij de diefstallen.”
Krijgsheren
De Somalische premier Abdi Weli Mohamed Ali en de gouverneur van de regio Mogadishu hadden al in augustus beloofd iets te ondernemen tegen de diefstallen. Nu lijken de districtcommissarissen dus in het vizier te worden genomen. Ze worden ervan verdacht in samenwerking met de bestuurders van de vluchtelingenkampen voedselhulp weg te sluizen. Maar tot hiertoe is nog tegen geen van hen officieel klacht ingediend.
Of de districtcommissarissen zich zomaar aan de kant zullen laten zetten, valt nog te bezien. Het zijn voormalige militieleiders die nog altijd strijders in hun gevolg hebben; ze werden door de regering benoemd omdat ze veel macht hebben binnen de plaatselijke clans.
Op 3 september kregen de strijders van de commissaris van Bulohubey, Ahmed Adow Anshur het aan de stok met soldaten van de federale overgangsregering. Drie soldaten van het regeringsleger werden daarbij gedood.
Niet iedereen klinkt even pessimistisch. Abdullahi Mohamed Shirwa, het hoofd van het Agentschap voor Rampenbeheer van de regering en daarmee verantwoordelijk voor de coördinatie van de voedselhulp in Mogadishu, denkt dat het ergste leed zal geleden zijn als de speciale politie-eenheid er is. Volgens hem wordt overigens ook nu al 95 procent van alle voedselhulp goed beheerd.