Spanning in Gaza loopt weer op

Nieuws

Spanning in Gaza loopt weer op

Mel Frykberg

16 april 2010

Aan de grens tussen Gaza en Israël zijn de spanningen opnieuw opgelopen. Er werden raketten afgevuurd op Israël en bij schermutselingen kwamen twee Israëlische soldaten en verschillende Palestijnen om.

Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten in Gaza waarschuwt voor een groeiende sfeer van chaos en een verslechterende veiligheidssituatie. In de voorbije maanden waren er verschillende aanvallen op Palestijnse ngo’s en een bomaanslag op een konvooi van het Rode Kruis.
Meningsverschillen tussen clans en misdaadorganisaties worden uitgevochten met granaten en vuurwapens, en een diepe rivaliteit tussen politieke fracties gaat gepaard met marteling en terechtstellingen.
De veiligheidsdiensten van Hamas worden vaker aangevallen en salafistische extremisten, die banden zouden hebben met Al Qaeda, dreigen met een oorlog tegen rivalen die ze beschuldigen van een te zwakke houding tegenover Israël.

Bombardement

Dinsdagmiddag werd het ook aan de Israëlische kant van de grens drukker. Aan de grensovergang bij Erez reden militaire voertuigen heen en weer, vloog een onbemand vliegtuigje en werden hoge officieren gezien. De actie liet niet lang op zich wachten: ‘s nachts werden vier Palestijnse strijders gedood die volgens de Israëli’s mijnen probeerden te plaatsen langs de grens.
Enkele weken gelden bombardeerde de Israëlische luchtmacht verschillende doelwitten in Gaza nadat er raketten waren afgevuurd op Israël. Een van de doelwitten in Gaza was de fabriek van Mutasem Dalloul en zijn broer. “Dit is al de tweede keer dat we het doelwit zijn”, zegt Dalloul. “De eerste keer gebeurde het tijdens de Gazaoorlog, toen een van onze melkerijen vernield werd. Vroeger produceerden we 300 kilo kaas per dag, maar nu zitten twaalf werknemers zonder baan.”
Volgens Israël maakt de fabriek wapens, maar critici zeggen dat het een gerichte aanval is op een belangrijke bron van voedingsmiddelen in de zwakke Palestijnse economie.

Hulporganisaties en journalisten die net na de aanval ter plaatse kwamen, zeggen dat de grond inderdaad bezaaid lag met kaas, boter en yoghurt “Waarop zou ik een wapenfabriek beginnen net naast mijn huis?” vraagt Dalloel, die wijst naar de schade aan zijn woning.

Timing

De raketaanvallen op Israël komen er na maanden van stilte, en waarnemers vragen zich af of militante groeperingen proberen te provoceren met het oog op een confrontatie met Israël of zelfs met Hamas.
Hamas heeft geen interesse in een nieuw conflict en heeft zelf al laten weten dat het dissidente groepen die het staakt-het-vuren bedreigen, hard zal aanpakken.
Woensdag maakte een van die groepen, Jaish Al Umma, zich sterk dat het meer dan tweehonderd strijders telde in Gaza en op de steun van duizenden kon rekenen. De salafistische organisatie heeft banden met Al Qaeda en stelt de heerschappij van Hamas in de Gazastrook en van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever in vraag.
Abu Abdullah, een van de leiders van de groep, zegt dat Hamas niet gelovig genoeg is, dat Fatah veel te seculier is en dat Hezbollah probeert om de sjiitische islam te verspreiden onder soennitische moslims. Hamas wordt er ook van beschuldigd te toegeeflijk te zijn tegenover Israël.