China grootste verbruiker
Steenkoolverbruik bereikt piek
© Zeng Han Jun / Flickr (CC BY-SA 2.0)
© Zeng Han Jun / Flickr (CC BY-SA 2.0)
De wereld verbrandt opnieuw meer steenkool, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de stijgende gasprijzen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaaal Energieagentschap.
Het IEA voorspelt voor dit jaar een nieuw verbruik van 8,77 miljard ton steenkool – een record. En voor de volgende jaren is er niet meteen beterschap: het IEA denkt dat er nog zeker tot 2027 erg grote hoeveelheden kolen verbrand zullen worden.
Veel heeft te maken met de gasprijzen die sterk zijn gestegen sinds de Russische invasie in Oekraïne. Het hoge steenkoolverbruik komt vooral op rekening van stroomcentrales, met name in China. Het land verbruikt zowat 30 procent van alle steenkool ter wereld.
De Chinese vraag zal ook dit jaar nog stijgen, denkt het IEA, tot zo’n 4,9 miljard ton. Ook in India groeit de vraag nog met meer dan 5 procent.
Plafonneren
Maar, zegt het agentschap, een verdere stijging zit er niet meteen in. In Europa en de VS is het steenkoolverbruik al jaren aan het dalen, en die daling zet zich dit jaar door met respectievelijk 12 en 5 procent. De rest van de wereld zal waarschijnlijk volgen dankzij de snelle opmars van hernieuwbare energie, en tegen het einde van dit decennium moet de wereldwijde vraag naar steenkool dan ook beginnen afnemen.
‘De snelle inzet van schone energietechnologieën verandert de wereldwijde elektriciteitssector, die goed is voor twee derde van het wereldwijde kolenverbruik’, zegt Keisuke Sadamor, directeur Energiemarkten bij het IEA. ‘Als gevolg laten onze modellen zien dat de wereldwijde vraag naar kolen tot 2027 zal stabiliseren, zelfs als het elektriciteitsverbruik sterk stijgt.’