Straks is 86 procent van e-mailverkeer junkmail
Gustavo Capdevila
07 juli 2004
De informatiemaatschappij die welvaart brengt en de kloof tussen rijk en arm versmalt, blijft een illusie als niets wordt gedaan aan de misbruiken van het Internet. Dat werd gezegd op een top in Genève die vertegenwoordigers uit de industrie, de communicatiesector en de ngo-wereld samen aan tafel bracht.
Het is een bron van ergernis voor elke gebruiker van e-mail en internet. Ongewenste e-mails, vaak aanbiedingen in de financiële of de seksuele sfeer, belanden ongevraagd in je elektronische brievenbus. Over de hele wereld vertegenwoordigen die berichten, spam of junkmail genoemd, volgens specialisten nu al meer dan de helft van ons e-mailverkeer. Robert Horton, het hoofd van de Australische communicatieautoriteit, vermoedt dat straks 86 procent van het e-mailverkeer uit ‘junkmail’ zal bestaan.
In België lieten Belgacom en Telenet, de twee belangrijkste internetproviders in België, onlangs nog weten dat meer dan de helft van alle e-mailberichten op hun netwerken ongewenst is. Daarmee schommelt ons land rond het Europese gemiddelde van 54 procent spam, nog betrekkelijk goed als je het vergelijkt met de 70 procent rommel die wereldwijd de ronde doet.
De ongewenste berichten zorgen voor aanzienlijk productiviteitsverlies bij ondernemingen en particulieren. Ze kunnen ook communicatienetwerken vertragen en duurder maken. De Verenigde Naties hangen een prijskaartje van 20 miljard euro per jaar aan het fenomeen. Horton noemt junkmail de grote epidemie van de eenentwintigste eeuw.
Veel mensen raken zo gefrustreerd dat ze overwegen het gebruik van internet op te geven. Sommige mensen willen ook van hun mobiele telefoon af, omdat het een nieuw mikpunt van spam is.
De Wereldtop over de Informatiemaatschappij, die in december vorig jaar in Genève bijeenkwam, bestempelde spam als een mogelijke bedreiging voor het internet in het algemeen en het e-mailverkeer in het bijzonder. Deze week zitten vertegenwoordigers uit zestig landen opnieuw in Genève bij mekaar voor een speciale vergadering over spam. Voor het eerst wordt een oproep gedaan aan de nationale regeringen om junk mail te actief te bestrijden, zegt Horton, die de vergadering voorzit.
Een eerste verantwoordelijkheid ligt bij de gebruikers, die zich moeten wapenen met de middelen tegen spam die nu al bestaan, zegt de Australische expert. Regeringen moeten er alles aan doen om de bevolking in te lichten over de gevaren van spam. De wetgever moet samen met de industrie werken aan betere beveiliging van het Internet en het e-mailverkeer.
Volgens Horton zouden softwarebedrijven, zoals Microsoft, in staat zijn het probleem binnen twee jaar onder controle te krijgen. Ze hebben er de technologie en de capaciteit voor. Ze hebben alleen een aansporing nodig om het ook te doen. Die rol is weggelegd voor de overheid.
Van de 189 staten die lid zijn van de Internationale Telecommunicatie Unie, heeft tot op heden een dertigtal wetten aangenomen die spam moeten bestrijden. (BL/ADR)