Studie bewijst: kleine veranderingen kunnen groot effect hebben voor klimaat

Nieuws

Onderzoeksinstituut IIASA wil meer aandacht voor ‘sociale omslagpunten’

Studie bewijst: kleine veranderingen kunnen groot effect hebben voor klimaat

Kleine veranderingen in onze dagelijkse acties kunnen leiden tot significante, snelle maatschappelijke verschuivingen, vooral als het gaat om klimaatactie. Het onderzoeksinstituut IIASA benadrukt het belang van meer kennis over deze dynamiek die een enorme impact kan hebben op het milieu.

Het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) wil meer aandacht voor de dynamiek waarbij kleine aanpassingen samenkomen en enorme veranderingen teweegbrengen: de zogeheten ‘sociale omslagpunten’.

Volgens de auteurs van een artikel in One Earth, zijn zulke omslagpunten cruciaal voor het versnellen van inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Een omslag doet zich voor wanneer systemen naar een nieuwe toestand verschuiven als gevolg van positieve terugkoppelingsmechanismen.

Macht van de enkeling

‘Bedenk hoe de actie van één Zweedse scholier op vrijdag miljoenen mensen heeft aangezet tot klimaatprotest en publieke steun voor klimaatactie. Of hoe het Noorse beleid rond elektrische auto’s, het wagenpark van het land heeft doen afstappen van fossiele brandstoffen’, zegt Charlie Wilson, senior onderzoeker bij het IIASA en hoogleraar Energie en Klimaat aan de Universiteit van Oxford.

‘Sociale omslagpunten zijn zo beloftevol dat wetenschappelijke analyse erover rigoureus moet worden uitgevoerd. Niet alleen om de kantelpunten te identificeren en hun potentie te bekijken, ook om te begrijpen hoe ze zich ontvouwen en wat ze eventueel ook kan blokkeren’, zegt Wilson.

Om dat te doen keek het onderzoek naar onderling verbonden feedback-mechanismen en interacties tussen verschillende sociale, politieke, economische en technologische systemen. Zo willen de auteurs tot een betrouwbaar model komen om toekomstige veranderingen te voorspellen.

Kleine acties, grote impact

‘Ons onderzoek toont aan dat kleine acties kunnen leiden tot significante veranderingen voor sociale en economische systemen. Dit wil zeggen dat zowel het beleid als gewone burgers veel macht hebben om grote veranderingen in gang te zetten’, zegt Sibel Eker, de hoofdauteur van de studie. ‘Het is echter cruciaal om zorgvuldig te analyseren welke kleine acties tot deze grote omwentelingen kunnen leiden.’

‘Het is cruciaal om zorgvuldig te analyseren welke kleine acties tot deze grote omwentelingen kunnen leiden.’

De auteurs zijn ervan overtuigd dat de aanpak die in hun onderzoek wordt voorgesteld, kan bijdragen aan een beter begrip van sociale omslagpunten en meer effectief klimaatbeleid.