Subsidies voor fossiele brandstoffen bijna verdubbeld in 2021

Nieuws

Slecht nieuws voor strijd tegen de klimaatverandering

Subsidies voor fossiele brandstoffen bijna verdubbeld in 2021

Subsidies voor fossiele brandstoffen bijna verdubbeld in 2021
Subsidies voor fossiele brandstoffen bijna verdubbeld in 2021

IPS

06 september 2022

Vorig jaar is de steun van overheden voor fossiele brandstoffen bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van de OESO en het Internationaal Energieagentschap. De instellingen noemen de subsidies contraproductief en wijzen op de gevolgen voor de klimaatverandering.

In 2021 was er bijna een verdubbeling van de totale overheidssteun voor fossiele brandstoffen in de 51 onderzochte landen, van 362,4 miljard dollar in 2020 tot 697,2 miljard in 2021.

Pixabay

Landen blijken niet alleen moeite te hebben om zoals beloofd hun subsidies voor fossiele brandstoffen af te schaffen - enkele grote economieën hebben hun steun voor steenkool, olie en aardgas zelfs flink verhoogd, blijkt uit de cijfers.

In 2021 was er bijna een verdubbeling van de totale overheidssteun voor fossiele brandstoffen in de 51 onderzochte landen, van 362,4 miljard dollar in 2020 tot 697,2 miljard in 2021. De OESO en het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwachten dat die trend zich ook dit jaar zal doorzetten, door de hogere brandstofprijzen en het energieverbruik.

Contraproductief

OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann erkent dat de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft geleid tot scherpe stijgingen van de energieprijzen en de ondermijning van de energiezekerheid. ‘Maar de verhogingen van subsidies voor fossiele brandstoffen jagen net verspilling aan, terwijl ze niet altijd gezinnen met een laag inkomen bereiken’, zegt hij. ‘We moeten net maatregelen nemen die consumenten beschermen tegen de extreme gevolgen van verschuivende markten en geopolitieke krachten, op een manier die ons op weg helpt naar koolstofneutraliteit, energiezekerheid en betaalbaarheid.’

De stijgende subsidies zijn slecht nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Een toename van investeringen in technologieën en infrastructuur voor schone energie is de enige duurzame oplossing voor de huidige wereldwijde energiecrisis en de beste manier om de blootstelling van consumenten aan hoge brandstofkosten te verminderen’, zegt hij.