Syrische vluchtelingen kamperen op schuldenberg

Nieuws

Syrische vluchtelingen kamperen op schuldenberg

Syrische vluchtelingen kamperen op schuldenberg
Syrische vluchtelingen kamperen op schuldenberg

Oxfam

22 november 2013

Een nieuw onderzoek bij meer dan 1.500 personen schetst een confronterend beeld van de erbarmelijke leefomstandigheden van de Syriërs die naar Libanon vluchtten. De nieuwe gegevens, die in opdracht van Oxfam ingezameld werden door het Onderzoeks- en Innovatiecentrum van Beiroet, tonen aan dat de gezinnen in een spiraal van schulden meegesleurd worden. Ze leven met teveel mensen in krappe oncomfortabele ruimten en hebben geen vooruitzicht op werk.

Zelfs de gelukkigen, minder dan twintig percent van de families, komen volgens het rapport amper toe door tijdelijke en onbenullige banen. Iedere werkende Syrische vluchteling in Libanon ondersteunt meer dan vijf andere mensen. Elke cent die ze verdienen moet dus meer dan twee keer omgedraaid worden.

De Libanezen stelden zich ongelofelijk vrijgevig op door een veilig vluchtoord aan de Syrische vluchtelingen aan te bieden, maar één vierde van de Libanese bevolking bestaat nu uit vluchtelingen. De druk op het land en op de Libanese arbeidsmarkt in het bijzonder is groot.

Hoge levenskost

Hadir Jasem, 21 jaar, vluchtte twee jaar geleden met haar familie naar Libanon en is wanhopig om naar huis terug te keren en haar universitaire studies aan te vatten. Ze is nu de enige broodwinner van haar familie van 13, en ze verdient slechts 200 dollar per maand als leraarassisten.

Hadir Jasem: ‘De zaken zijn hier veel, veel duurder. Terug naar de universiteit gaan kost geld. Als ik dat zou doen, zou er niet genoeg geld zijn voor ons om te overleven.’

De enquête toont dat mensen twee keer zoveel uitgeven als wat ze verdienen: het maandelijkse inkomen voor een vluchtelingenfamilie is rond de 250 dollar, maar de gemiddelde uitgave is ongeveer 520 dollar, inclusief maandelijkse kosten zoals huur (225 dollar) en eten (275 dollar). De vluchtelingen zeggen dat de kost voor een dak boven het hoofd buitensporig hoog is. Meer dan één vijfde leeft in armetierige omstandigheden, zoals in tenten, krotten, winkels en opslagkelders, omdat ze zich geen huur voor een appartement kunnen veroorloven.

Rondkomen

Vele ondervraage vluchtelingen zeiden dat ze om rond te komen het geld gebruiken waarmee ze Syrië verlieten (gemiddeld 370 dollar) en dat ze lenen van vrienden en familie, waarvan sommigen nog in Syrië zijn, waar de levenskost veel lager is. Een vijfde van de respondenten zei dat ze familiejuwelen verkochten, en enkele families zeiden dat vriendelijke Libanese winkeliers of verhuurders leningen aanbieden, ook al is het onduidelijk wanneer dat ze hen zouden kunnen terugbetalen.

Nigel Timmins, hoofd van de Oxfam-operatie voor Syrië vanuit Beiroet: ‘Syrische vluchtelingen ondergaan een dagelijkse strijd om te overleven in een land waar banen en betaalbare accommodatie schaars zijn. De constante jacht op werk verplettert de hoop van de mensen.’

‘Concurrentie is zwaar voor elke job – tussen wanhopige vluchtelingen en arme Libanese arbeiders die voelen dat ze uit de beroepsbevolking gedrukt worden. Seizoenswerk in de landbouw, bijvoorbeeld, neemt af nu de winter eraan komt, en dat maakt de situatie nog erger.’

Sommige vluchtelingen zeiden dat ze steun kregen van VN-agentschappen en andere organisaties zoals Oxfam. Maar tenzij er een massieve toestroom van fondsen komt, gaan de Syrische vluchtelingen een leven van schrijnende armoede tegemoet, overlevend op leningen. De humanitaire oproep van de VN voor de crisis in Syrië is momenteel maar voor 61 procent gefinancierd.

Nieuwe generatie gaat niet naar school

Een van de meest tragische aspecten van de netelige positie van de vluchtelingen in Libanon is de toekomst van de kinderen. De enquête toont dat slechts één vierde van de kinderen naar school gaat. Zo ontstaat een generatie van Syrische kinderen die het broodnodige onderwijs misloopt.

Ouders vrezen dat ze hun families teleurstellen als hun kinderen onderwijs missen. Openbare Libanese scholen zijn gratis, maar vele families kunnen niet betalen voor bijkomende kosten, zoals het transport als de school te ver weg is.

Timmins: ‘Terwijl de crisis zich voortzet, vrezen ouders dat de nachtmerrie nog maar net begint. Ze vragen zich af of ze hun levens en die van hun kinderen ooit terug op het goede spoor zullen krijgen.’

Angst, verdriet en woede

De problemen van de vluchtelingen gaan verder dan geldproblemen en moeilijkheden wat betreft accommodatie en onderwijs. Ze spraken over de angst en pijn door hun uitsluiting, het verlies aan waardigheid en het ontbreken van vrienden. Sommigen zijn boos omwille van hun minderwaardigheidsgevoel, armetierige levensomstandigheden en slechte gezondheid.

‘Op dit moment is er geen verbetering in het verschiet voor het merendeel van de vluchtelingen. Ze hebben weinig zicht op een normaal inkomen. Velen leven met de angst dat ze niet alleen geen werk vinden morgen, of zelfs volgende week, maar ook dat het heel lang zal duren voor ze hun families opnieuw kunnen onderhouden. Alleen een blijvende politieke oplossing voor de oorlog in Syrië zal ervoor zorgen dat ze dit leven in het ongewisse achter zich kunnen laten,’ zegt Timmins.

Oxfam en andere agentschappen werken nauw samen met de Libanese regering om kansen te benutten om de levensomstandigheden van de vluchtelingen en kwetsbare Libanezen te verbeteren. Dit kan gaan om verschillende zaken: geld-voor-werk programma’s, spaarregelingen, het aanbieden van beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling, de verdere ontwikkeling van opleidingsmogelijkheden en het opbouwen van maatschappelijke organisaties.

Bekijk hieronder een video van Oxfam over de penibele situatie van de Syrische vluchtelingen in Libanon.