Taliban laten opnieuw poliovaccinaties toe in Afghanistan: ‘Gigantische stap in uitroeiing van het virus’

Nieuws

Taliban waren in het verleden gekant tegen poliovaccinaties

Taliban laten opnieuw poliovaccinaties toe in Afghanistan: ‘Gigantische stap in uitroeiing van het virus’

Taliban laten opnieuw poliovaccinaties toe in Afghanistan: ‘Gigantische stap in uitroeiing van het virus’
Taliban laten opnieuw poliovaccinaties toe in Afghanistan: ‘Gigantische stap in uitroeiing van het virus’

IPS

19 oktober 2021

De Taliban-regering heeft aangekondigd dat VN-organisaties opnieuw kinderen mogen vaccineren tegen het poliovirus. Dat is een belangrijke overwinning in de strijd om het virus de wereld uit te helpen.

Een Afghaans kind krijgt een poliovaccinatie.

© CIDA/ACDI : Pedram Pirnia

Sinds Nigeria vorig jaar poliovrij verklaard werd, is Afghanistan samen met buurland Pakistan het enige land waar de ziekte nog voortkomt. De regering onder leiding van de Taliban heeft laten weten dat het de vaccinatiecampagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef zal ondersteunen.

Van deur tot deur

Volgens beide organisaties zullen gezondheidswerkers vanaf 8 november van deur tot deur gaan om het orale vaccin toe te dienen. Bovendien zullen de meer dan 3,3 miljoen kinderen die voorheen geen toegang hadden tot het vaccin ook door de nieuwe campagne gedekt worden.

‘Dit is een uiterst belangrijke stap in de goede richting.’

Volgens Dapeng Luo, de vertegenwoordiger van de WHO in Afghanistan, kan het belang van deze aankondiging niet onderschat worden: ‘Dit is een uiterst belangrijke stap in de goede richting’, zegt hij. ‘We weten dat meerdere doses oraal poliovaccin de beste bescherming bieden, dus we zijn verheugd te zien dat er voor het einde van dit jaar nog een campagne gepland staat. Duurzame toegang voor alle kinderen wereldwijd is essentieel om polio voorgoed uit te roeien. Dit moet een topprioriteit zijn.’

Geweld tegen vaccinatieteams

Poliovaccinaties lagen in het verleden zeer moeilijk in zowel Afghanistan als Pakistan. Militante groeperingen, waaronder de Taliban, hebben in het verleden vaccinatieteams aangevallen. Ze deden dat op basis van culturele bezwaren en samenzweringstheorieën. De weerstand tegen ‘westerse vaccinaties’ nam ook toe nadat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een valse vaccinatiecampagne tegen hepatitis had georganiseerd als dekmantel tijdens de jacht op Osama bin Laden.

De Taliban hebben in het verleden vaccinatieteams aangevallen.

De beslissing van de Taliban is daarom des te opmerkelijker. De aanvaarding van het vaccinatieprogramma is volgens de WHO het resultaat van intensieve gesprekken tussen de VN en de leiding van de Taliban.

De Talibanleiders hebben volgens de WHO ook toegezegd om vrouwelijke eerstelijnswerkers te laten deelnemen aan de campagne, en de veiligheid van de gezondheidswerkers gegarandeerd in het hele land.

‘Gigantische stap’

Het afgelopen jaar werd er maar één geval van “wilde polio” vastgesteld in het land, tegenover 56 in 2020. Deze vaccinatie-inspanning kan voorkomen dat het virus een heropleving meemaakt en dat er besmettingen over de grenzen heen zijn. Aangezien buurland Pakistan de strijd tegen polio ook heeft opgevoerd, zijn de VN-organisaties hoopvol om het virus, dat kinderverlamming veroorzaakt, binnen enkele jaren uit de wereld te helpen.

‘Deze beslissing stelt ons in staat een gigantische stap te zetten in de strijd om polio uit te roeien, ’zegt Hervé Ludovic De Lys, Unicef-vertegenwoordiger in Afghanistan. ‘Om dat te bereiken moet elk kind in elk huishouden in heel Afghanistan worden gevaccineerd, en dat is wat we van plan zijn te doen’, zegt hij.