Taliban tergen Musharraf met ontvoering militairen

Nieuws

Taliban tergen Musharraf met ontvoering militairen

Ashfaq Yusufzai

02 september 2007

De Taliban ondergraven het gezag van de Pakistaanse president Pervez Musharraf in de regio’s bij de grens met Afghanistan steeds verder. Afgelopen week werden bij twee gelegenheden180 militairen ontvoerd.

Donderdag ontvoerden de Taliban meer dan 150 soldaten in Zuid-Waziristan in de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA’s). Vrijdag werden nog eens dertig soldaten, die meereisden met een konvooi gevangen genomen, meldt een plaatselijke journalist in Wana, Zuid-Waziristan.
“Het lijkt alsof niemand de wet handhaaft in FATA en na zonsondergang is dat nog erger”, zegt Zulfiqar Ali, die vanuit de regio verslag doet. Qazi Hussain Ahmad, leider van de fundamentalistische Jamaat-i-Islami, zegt dat de alliantie van Musharraf met de Verenigde Staten en zijn rol in de ‘strijd tegen de terreur’ hem politiek en militair kwetsbaar maken. Musharraf heeft politieke steun nodig om begin volgend jaar de verkiezingen te kunnen winnen.
“Na zijn morele nederlaag bij de schorsing van opperrechter Iftikhar Muhammad Chaudhry en de legeraanval op de Rode Moskee, zou Musharrafs strijd tegen de extremisten in de Noordwestelijke Grensprovincie en de aangrenzende tribale regio’s wel eens de laatste nagel in zijn doodskist kunnen worden”, meent Ashraf Ali, onderzoeker aande Universiteit van Peshawar.
Een onzekere wapenstilstand tussen de autoriteiten en fundamentalistische strijders in de grensregio’s werd verbroken op 10 juli, toen het leger de Rode Moskee, die was overgenomen door Taliban-aanhangers, bestormde.
Op 9 augustus ontvoerden militanten zestien militairen in Bannu. Drie dagen later werd er een onthoofd. Ook werd een video vrijgegeven van de barbaarse moord, begaan door een kindsoldaat. De daders lieten daarmee zien weinig respect te hebben voor mensenrechtenwetten die de inzet van kindsoldaten verbieden. “Die verschrikkelijke video was bedoeld om wetshandhavers ervan te overtuigen dat ze zich niet moeten bemoeien met hun gevecht tegen Musharraf”, zegt Said Alam Mahsud, een intellectueel in Zuid-Waziristan.
Bij de start van de door de VS geleide strijd tegen het terrorisme, in 2002, genoot Musharraf nog steun in de Tribale Regio’s. Die steun verdampte nadat er bij Amerikaanse luchtaanvallen veel doden vielen onder de lokale bevolking.
De Amerikaanse troepen denken dat veel Talibanstrijders zijn ondergedoken in de Tribale Regio’s en de Noordwestelijke Grensprovincie. Islamistische groeperingen lieten eind vorig jaar voor het eerst stevig van zich horen, toen ze een Pakistaans legerkamp in Dargai in de Noordwestelijke Grensprovincie bombardeerden. Daarbij kwamen 42 rekruten om het leven.
De aanslag was een vergelding voor Amerikaanse luchtaanvallen op een seminarie in Damadola in de tribale regio Bajaur. Daarbij kwamen tachtig studenten om. Tijdens een eerder aanval in Bajaur, in januari 2006, kwamen achttien burgers om. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen.
“Overheden die onschuldige burgers doden, schenden de mensenrechten”, zegt Kamran Arif, vice-voorzitter van de onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Pakistan (HRCP). “Het is logisch dat mensen in de Tribale Regio’s en de NWFP daarop reageren. Musharraf is aan twee moordaanslagen ontkomen en er zijn driehonderd militairen ontvoerd sinds de aanval op de Rode Moskee.”
Het bloedige einde van de bezetting van de moskee, wiens leiders openlijk sympathiseerden met al Qaeda, was een keerpunt voor Musharraf. Een paar werken later werd opperrechter Chaudhary, die sinds zijn afzetting het land doorreisde om steun te vinden, opnieuw in zijn functie benoemd. Op 23 augustus besliste het belangrijkste hof in Pakistan dat voormalig premier Nawaz Sharif uit ballingschap uit Saudi-Arabië mag terugkeren.
Sharif heeft aangegeven op 10 september te zullen terugkomen. Hij loopt het risico dan gearresteerd te worden, omdat hij tot levenslang veroordeeld werd voor verschillende zaken, inclusief belastingontduiking en verraad na de coup die Musharraf in 1999 aan het roer bracht.
De situatie in de grensregio’s lijkt zich tegen Musharraf te keren. “De eindeloze cirkel van zelfmoordaanslagen op militairen, politiemensen en politici die Musharraf steunen, geven duidelijk aan dat hij de controle aan het kwijtraken is”, zegt Parveen Begum van de niet-gouvernementele organisatie AWAZ. Zij zegt dat de onthoofdingen van veronderstelde Amerikaanse spionnen door militanten onderdeel zijn van de campagne tegen Musharraf.
“Zelfs de politieke bestuurders in Noord en Zuid-Waziristan verblijven in Peshawar omdat het hier te gevaarlijk is”, zegt Mian Iftikhar Hussain van de nationalistische Nationale Awami Partij. Ook hij meent dat de aanvallen op leger- en politiekonvooien en gewelddadige acties tegen videowinkels en kapperszaken erop duiden dat Musharraf de controle kwijtraakt.