Te weinig klachten bij Vlaamse Meldpunten Discriminatie

Nieuws

Te weinig klachten bij Vlaamse Meldpunten Discriminatie

Te weinig klachten bij Vlaamse Meldpunten Discriminatie
Te weinig klachten bij Vlaamse Meldpunten Discriminatie

Malvina Poelvoorde

21 maart 2013

Het aantal klachten van discriminatie bij de Meldpunten Discriminatie in de Vlaamse centrumsteden en Brussel daalt. Maar deze cijfers weerspiegelen niet de werkelijke situatie, zegt Joke Quintens, schepen van gelijke kansen in Genk. ‘Veel gevallen van discriminatie worden nooit aangegeven.’ Vandaag 21 maart organiseren de Limburgse Meldpunten Discriminatie een actie ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme.

Het initiatief van de Vlaamse Overheid in 2009 om 13 meldpunten voor discriminatie in Vlaanderen op te richten, werpt tot nu toe weinig vruchten af. ‘Vorig jaar is in Genk maar één melding binnengekomen van een discriminatiegeval op basis van seksuele geaardheid’, legt de Genkse schepen Quintens uit. ‘Maar ik weet dat het voorbije jaar veel meer holebi’s geconfronteerd werden met discriminatie in onze stad.’ In totaal werden in 2012 slechts 29 gevallen van discriminatie gemeld in Genk, waar 23 dossiers uit voortvloeiden. Daarmee doet de stad het nog steeds beter dan het meldpunt in Aalst met 5 klachten en Roeselare met 19 meldingen.

Meldingsvrees

Terwijl in 2011 nog 1108 klachten van discriminatie ingediend werden bij de meldpunten in Vlaanderen, waren dat er vorig jaar nog 928. Antwerpen ontving voor het derde jaar op rij de meeste meldingen van discriminatie. Dat waren er vorig jaar 303. ‘Antwerpen had al een meldpunt voor 2009’, vertelt Tanja Croci, de verantwoordelijke van Meldpunt Discriminatie Genk. ‘Dus is het systeem al wat meer ingeburgerd. In Limburg heerst er een soort van meldingsvrees, en dat moeten we aanpakken.’

Schepen Quintens legt uit waarom: ‘Als er zo weinig klachten zijn, kunnen we geen druk uitoefenen om het beleid aan te passen. Ik wil bijvoorbeeld discriminatie van holebi’s tegengaan, maar met één klacht van discriminatie op grond van seksuele geaardheid per jaar kan ik niets doen. Het is dus echt belangrijk dat mensen melden wanneer ze zich gediscrimineerd voelen.’

Minder cyberdiscriminatie

Er wordt in Vlaanderen vooral gediscrimineerd op basis van afkomst en geloof, volgens de cijferresultaten van de Vlaamse Meldpunten. Ook taal, handicap en leeftijd zijn een heikel punt.

Van de gemelde discriminatiegevallen gebeurt 37 procent bij het aanbieden van goederen en diensten op de Vlaamse markt. Onder ‘diensten’ valt bijvoorbeeld het verlenen van toegang tot een café of een fitnessclub. Discriminatie bij het aanbieden van huisvesting , dat thuishoort in het gebied ‘goederen’, komt in één vijfde van de 1108 gevallen voor. Met 26 meldingen waren er rond discriminatie op het internet beduidend minder klachten dan de vorige jaren.

De opdracht van de meldpunten is het behandelen en registeren van meldingen, het geven van voorlichting en lokale beleidsbeïnvloeding. In 2011 richtten de Meldpunten Genk en Hasselt de campagne ‘Discrinimeer’ op en vandaag organiseert Meldpunt Genk op de Internationale Dag tegen Racisme een Grote Discrimineershow. Hiermee willen de meldpunten zich vooral bekend maken onder de jongeren.

Meer informatie over de acties op de website van Genk.