Thailand test voor jaareinde nieuw malariamedicijn
Gustavo Capdevila & Ann De Ron
20 september 2004
Nog voor het einde van 2004 zullen de eerste Thaise malariapatiënten behandeld worden met een experimenteel geneesmiddel bijgenaamd Oz. Het middel is een synthetische variant van het huidige succesmiddel artemisine dat uit planten wordt gewonnen, en zou veel goedkoper zijn. Nieuwe malariamiddelen zijn dringend nodig omdat de malariaparasiet aan hoog tempo resistent wordt tegen klassieke medicijnen als chloroquine.
Op dit ogenblik lopen al testen waarbij gezonde vrijwilligers diverse dosissen krijgen van het experimentele malariageneesmiddel OZ277/RBx11160, bijgenaamd Oz. Deze testen moet uitsluitsel geven over de veiligheid en juiste dosis van het middel. De testen verlopen zo voorspoedig dat al voor het einde van dit jaar testen bij malariapatiënten starten. Oorspronkelijk was die fase van het onderzoek pas gepland voor 2005. Het middel wordt ontwikkeld door Medicines for Malaria Venture (MMV), een vzw opgericht om door publiek-private partnerschappen nieuwe malariamedicijnen te ontwikkelen. Oz is het product van een samenwerking met de Indiase pharmareus Ranbaxy Laboratories Limited.
Oz zou artsen minder afhankelijk maken van de beschikbaarheid van Alsemplanten waaruit het huidige succesmiddel artemisine gewonnen wordt. De op artemisine gebaseerde combinatietherapie is momenteel de beste behandeling voor malaria die niet op de klassieke middelen reageert, en zulke malaria komt steeds vaker voor. Artsen zonder Grenzen besloot in oktober 2002 de zogenaamde combinatietherapie op basis van artemisine overal waar mogelijk in te voeren. De Wereldgezondheidsorganisatie schatte enkele maanden geleden nog dat in 2005 132 miljoen artemisinebehandelingen nodig zijn. In april van dit jaar waarschuwde Artsen zonder Grenzen nog voor dramatische tekorten in Afrika omdat er onvoldoende Alsemplanten verbouwd worden.
Een tweede voordeel van Oz is dat het veel goedkoper zou zijn omdat de productie veel eenvoudiger zou zijn, zo zeggen de producenten. Juist in de landen waar malaria het meest voorkomt, kunnen maar weinig mensen de combinatietherapie op basis van plantaardig artemisine betalen.
De publiek-private samenwerking van MMV met de Indiase pharmareus maakt deel uit van een ruimer initiatief van de Verenigde Naties om allianties op te zetten tussen VN-agentschappen en private financiers om het onderzoek naar verwaarloosde ziekten een duw in de rug te geven. De voorbije 5 jaar werden zo bijna twee miljard dollar geïnvesteerd in medicijnen of vaccins voor ziekten die normaal geen prioriteit zijn voor de privé-sector omdat ze vooral in ontwikkelingslanden voorkomen en commercieel minder interessant zijn, zoals malaria of tuberculose. Volgens de pas uitgevoerde evaluatie van het initiatief is dit een succesvolle samenwerking geweest, maar is tussen nu en 2007 minstens nog een extra miljard dollar nodig om de projecten niet te laten doodbloeden. (ADR)