Tienermeisjes vertellen eigen verhaal tijdens WK voetbal (*)

Nieuws

Tienermeisjes vertellen eigen verhaal tijdens WK voetbal (*)

Brian Dalek

18 mei 2010

Ook tienermeisjes moeten hun verhaal kwijt kunnen tijdens het wereldkampioenschap voetbal, zegt Global Girl Media, een Amerikaanse ngo. Twintig Zuid-Afrikaanse meisjes kregen daarom een speciale mediaopleiding. Ze leerden onder meer bloggen en video's maken.

Kick It Up! heet het Zuid-Afrikaanse project. Het is opgezet door Global Girl Media, een organisatie die begin 2009 is opgericht in de Verenigde Staten met de bedoeling jonge vrouwen een stem te geven door hen digitale media te leren gebruiken.

Via Kick It Up! kregen twintig kansarme tienermeisjes uit Zuid-Afrika een opleiding van Zuid-Afrikaanse journalisten, sportcommentaren en belangrijke figuren uit de vrouwensport over alle aspecten van de berichtgeving, ook bloggen en video’s monteren.

De bedoeling is dat de meisjes over het wereldkampioenschap voetbal in hun land berichten en ook verhalen over hun eigen leven vertellen. Het geeft hen een nieuwe manier om zichzelf te uiten en om met hun gemeenschap te communiceren, zegt Global Girl Media.

Het materiaal zal verspreid worden via verschillende mediakanalen, zoals de grote Amerikaanse sportzender ESPN, een van de partners van Global Girl, de videosharingsite YouTube en diverse blogs.

Verkrachting

Regisseur en producent Amie Williams begon met het project nadat een Keniaans tienermeisje dat ze begeleidde in december 2007 het slachtoffer was geworden van een groepsverkrachting, het gevolg van gewelddadige stammentwisten na omstreden presidentsverkiezingen in Kenia.

Williams was drie jaar de mentor en vriendin van het meisje geweest en kreeg de vraag om naar Kenia terug te keren en het meisje te helpen. Verrassend genoeg was het enige wat het meisje vroeg, de kans om haar verhaal te kunnen vertellen voor de camera.

“Daar kwam dit idee uit voort, vanuit de vraag ‘wat als we overal ter wereld vrouwen een camera zouden geven?’ Ze zouden niet alleen over verkrachting kunnen praten, maar ook over sport, moederschap, of gewoon over hoe het is een tiener te zijn.”

Echte macht

Kick It Up! wil een model ontwikkelen dat ook op andere landen toepasbaar is. Het draait op een gemeenschap van mediabureaus voor meisjes die met elkaar verbonden worden via multimediaplatformen op het internet. Financiering wordt gezocht in subsidies en schenkingen via de website. De Nike Foundation gaf onlangs 10.000 dollar (7.500 euro).

Kgomotso Matsunyane, een van de weinige filmmakers in Zuid-Afrika, wordt mentor in Soweto. Ze zegt dat meisjes echt kunnen groeien door met een camera te werken. Programma’s als dit kunnen meisjes vooruithelpen in de door mannen gedomineerde wereld van multimediaproductie.

De meeste meisjes die Matsunyane ontmoet heeft, werken voor de camera, maar Global Girl geeft jonge vrouwen de kans te bepalen hoe de beelden eruitzien. “Ik probeer hen duidelijk te maken dat het er niet om gaat presentatrice te willen zijn”, zegt Matsunyane. “Ze moeten het scenario schrijven en beslissen wat er in hun film te zien is. Daar ligt de echte macht. En die boodschap kun je alleen maar overbrengen als je iemand een camera geeft.”

“Ze beginnen iets dat ongelooflijk krachtig kan zijn. En niet alleen in Zuid-Afrika”, zegt Julie Foudy, tweevoudig Olympisch kampioen en voormalig kapitein van het vrouwenvoetbalteam van de Verenigde Staten. “Het is de bedoeling om het materiaal over de hele wereld te verspreiden, en dat is een krachtige boodschap voor andere meisjes overal ter wereld – dat ook jij een stem kunt hebben.” Foudy, tijdens het WK de enige vrouwelijke voetbalanalist voor de Amerikaanse sportzender ESPN, is woordvoerder van het Global Girl-project.
_

(*) Dit is een bijdrage in een reeks van berichten naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De reeks loopt tot 4 juni, een week voor het begin van het toernooi._