Toegang tot energie boert voor het eerst in tien jaar achteruit

Nieuws

685 miljoen mensen hebben geen toegang tot stroom

Toegang tot energie boert voor het eerst in tien jaar achteruit

Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot energie is voor het eerst in een decennium opnieuw toegenomen. Meer dan 685 miljoen mensen moeten het zonder stroomvoorziening stellen. 2,1 miljard mensen zijn ook afhankelijk van vervuilende kookbrandstoffen.

Toegang tot betrouwbare en duurzame energie voor iedereen is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). De wereld heeft zich onder meer voorgenomen dat iedereen tegen 2030 elektriciteit ter beschikking moet hebben en schone brandstof om mee te koken.

Uit koers

Maar na tien jaar van vooruitgang lijkt de wereld steeds meer uit koers om die doelstelling te halen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA), de VN en de Wereldbank.

Er is weliswaar vooruitgang geboekt met betrekking tot specifieke elementen, zoals de groei van hernieuwbare energiebronnen in de energiesector, maar de vooruitgang is onvoldoende om de doelstellingen van de SDG’s te bereiken.

Het aantal mensen zonder toegang tot elektriciteit is voor het eerst in meer dan tien jaar weer toegenomen, met zo’n 10 miljoen tot 685 miljoen. Dat komt niet omdat er stroomaansluitingen wegvallen, maar vooral omdat de bevolking – vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara – sneller groeide dan het aantal nieuwe elektriciteitsverbindingen.

Schoon koken

Er zijn wel veelbelovende trends in de uitrol van gedecentraliseerde energieoplossingen, grotendeels gebaseerd op hernieuwbare energie, die helpen om de vooruitgang te versnellen, vooral in plattelandsgebieden, zegt de IEA. Acht op de tien mensen zonder toegang tot elektriciteit wonen in die gebieden.

Binnenshuis koken op vervuilende brandstoffen zoals houtskool heeft enorme gevolgen voor de gezondheid, gendergelijkheid en het milieu.

Ondertussen leven nog altijd 2,1 miljard mensen zonder toegang tot schone kookbrandstoffen en -technologieën, een aantal dat vorig jaar grotendeels gelijk bleef. Binnenshuis koken op vervuilende brandstoffen zoals houtskool heeft enorme gevolgen voor de gezondheid, gendergelijkheid en het milieu. Het draagt jaarlijks bij aan 3,2 miljoen vroegtijdige sterfgevallen.

Tags