Toenemend aantal stormen “catastrofaal” voor vissers

Nieuws

Toenemend aantal stormen “catastrofaal” voor vissers

Toenemend aantal stormen “catastrofaal” voor vissers
Toenemend aantal stormen “catastrofaal” voor vissers

IPS

26 juni 2018

De steeds frequentere en intensere stormen als gevolg van de klimaatverandering kunnen een “catastrofale impact” hebben op de broodwinning van vissers en de hele visindustrie. Dat blijkt uit simulaties door de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

Public domain (CC0)

Almaar toenemende en steeds intensere stormen maken het beroep van visser niet alleen gevaarlijker, maar verdrijven vispopulaties ook van hun natuurlijke habitats en hinderen de voortplanting.

Public domain (CC0)​

De steeds frequentere en intensere stormen als gevolg van de klimaatverandering kunnen een “catastrofale impact” hebben op de broodwinning van vissers en de hele visindustrie. Dat blijkt uit simulaties door de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

Klimaatscenario’s wijzen op toenemende en steeds intensere stormen in onder meer de Noordzee en de Noordelijke Atlantische Oceaan. Die maken het beroep van visser niet alleen gevaarlijker, maar verdrijven vispopulaties ook van hun natuurlijke habitats en hinderen de voortplanting.

In een studie in Nature Climate Change pleiten wetenschappers van de Universiteit van Exeter en Bristol en het Britse Met Office voor dringend onderzoek naar de impact daarvan op de visserij.

‘De stormen zijn een gevaar voor de veiligheid van de vissers, voor hun productiviteit, hun materiaal en hun werkgelegenheid, maar ook voor de miljarden mensen over de hele wereld die afhankelijk zijn van vis voor hun voeding’, zegt hoofdauteur Nigel Sainsbury van de Universiteit van Exeter. ‘Veranderende stormpatronen kunnen ernstige gevolgen hebben voor kustgemeenschappen over de hele wereld. Meer onderzoek is cruciaal om de vissers te helpen omgaan met de klimaatverandering.’

Atlantische Oceaan

De wetenschappers waarschuwen onder meer voor een steeds grotere blootstelling aan tropische cyclonen in de Oost-Chinese Zee en stormen in de Arabische Zee in de volgende tweehonderd jaar. In de Noordelijke Atlantische Oceaan, ten westen van Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk, nemen ze toe. Vreemd genoeg kunnen de stormen in de Middellandse Zee dan weer afnemen.

‘Stormen kunnen de vispopulaties radicaal veranderen door tijdelijke of permanente verplaatsingen.’

De stormen houden de vissers in de haven, kunnen vissen doden en vernielen hun habitat.

‘Ons eerder onderzoek heeft aangetoond hoe de warmere zee de samenstelling van de vispopulaties gradueel verandert’, zegt hoogleraar Steve Simpson. ‘Maar stormen kunnen die populaties radicaal veranderen door tijdelijke of permanente verplaatsingen. Ze kunnen de larven hinderen en essentiële habitats vernielen.’

Grootschalige gevolgen

De mogelijke economische gevolgen zijn verstrekkend: 38 miljoen vissers en hun gezinnen verdienen de kost in de visserij, en 12 procent van de wereldbevolking is afhankelijk van vis om te overleven. Wereldwijd halen 3,1 miljard mensen ongeveer een vijfde van hun dierlijke eiwitten uit vis.

De wetenschappers pleiten voor onderzoek naar manieren om de vissers meer bestand te maken tegen de toenemende stormen. Ze verwijzen onder meer naar bestaande mechanismen die boeren helpen om zich te herstellen na droogte.