Overstromingsgevoelige gebieden zullen met 48 procent toenemen in 80 jaar
Toenemende overstromingen bedreigen vijfde van wereldeconomie
IPS
03 augustus 2020
Overstromingen zullen wereldwijd met de helft toenemen in de komende tachtig jaar. Daardoor komen miljoenen mensen en miljarden aan eigendommen in gevaar, blijkt uit internationaal onderzoek.
CC0
De studie, geleid door de de Universiteit van Melbourne in Australië, toont aan hoe de overstromingsgevoelige oppervlakte wereldwijd zal toenemen met meer dan 250.000 vierkante kilometer, een groei met 48 procent. Daardoor worden in de volgende tachtig jaar 77 miljoen mensen meer bedreigd door overstromingen, een stijging met 52 procent.
Het economische risico aan infrastructuur en gebouwen in overstromingsgevoelig gebied stijgt tot 14.200 miljard dollar, wat neerkomt op 20 procent van de wereldeconomie.
‘Een opwarmend klimaat leidt tot een stijging van de zeespiegel omdat het water uitzet naarmate het warmer wordt en gletsjers smelten’, zegt Ebru Kirezci van de Universiteit van Melbourne. ‘Door de klimaatverandering neemt ook de frequentie van extreem weer toe, waardoor het risico op overstromingen nog groter wordt. Onze gegevens vertellen ons dat wat we nu als een extreme overstroming zien, die 1 op de 100 jaar voorkomt, tien keer zo vaak zal voorkomen als gevolg van de klimaatverandering.’
‘Extreme overstromingen zullen tien keer zo vaak voorkomen als gevolg van de klimaatverandering.’
Hoop
Voor het model gingen de wetenschappers uit van een “worst case scenario” waarbij de uitstoot van broeikasgassen gestaag blijft stijgen. Slaagt de wereld er wel in om die uitstoot significant terug te dringen, dan kan de impact beperkt worden.
‘Deze analyse toont de urgentie aan van actie om de zeespiegelstijging aan te pakken via klimaatbeperking, maar ook via adaptatie, zoals betere kustbescherming, aangezien een deel van de stijging al onvermijdelijk geworden is’, zegt Robert Nicholls, hoogleraar Kustingenieurskunde aan de Universiteit van East Anglia en medeauteur van de studie.
Aan de studie, die verscheen in Scientific Reports, werkten ook wetenschappers van het IHE Delft Institute for Water Education, de Vrije Universiteit Amsterdam, en het Global Climate Forum in Duitsland mee.