Toerisme en visserij zetten meeste druk op Aziatische kusten, maar er zijn ook kansen

Nieuws

Studie in Zuidoost-Azië

Toerisme en visserij zetten meeste druk op Aziatische kusten, maar er zijn ook kansen

Van in totaal 26 activiteiten die vaak aan de kust plaatsvinden zijn visserij, toerisme en recreatie de grootste bedreiging voor het ecosysteem. Een groep wetenschappers duidt de pijnpunten aan, maar ziet ook kansen.

Een studie door een internationaal team heeft voor het eerst een beoordeling gemaakt van activiteiten die plaatsvinden aan de kust en in mariene habitats, omdat ze wilden inschatten welke impact die hebben op deze ecosystemen.

Het onderzoek richtte zich op locaties in Indonesië, de Filippijnen, Vietnam en Maleisië, omdat de kustgebieden op die plaatsen in Zuidoost-Azië bij de meest biodiverse ter wereld zijn. En als de biodiversiteit onder druk staat, kan het hele ecosysteem ontregeld geraken of als een kaartenhuisje instorten.

De verscheidenheid aan leven op aarde is immers belangrijk voor ecosysteemdiensten zoals voedselproductie, waterzuivering en bestuiving, maar ook de klimaatregulatie en zaken zoals de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, houden er verband mee.

Zuidoost-Azië

De onderzochte gebieden zijn belangrijk voor de hele wereld vanwege hun mariene biodiversiteit, maar lopen een groot risico door menselijke activiteiten, legt Fiona Culhane van de Universiteit van Plymouth uit. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met lokale gemeenschappen en onderzoekers uit Zuidoost-Azië zelf. Dat was belangrijk, omdat het die mensen zijn die uiteindelijk aan de slag zullen gaan met de nieuwe kennis die de studie brengt, zegt Culhane.

‘Door beter te begrijpen hoe menselijke activiteiten verschillende kustgebieden beïnvloeden - en de ecosysteemdiensten die ze leveren - kunnen we lokale belanghebbenden en de mariene beheerders duidelijker aangeven wat er misgaat en hoe ze daar in de toekomst beter mee kunnen omgaan.’

Impact op zeeleven

De wetenschappers keken naar 26 activiteiten die vaak in en rond kustgebieden plaatsvinden. Ze wilden achterhalen welke van deze bezigheden de grootste negatieve impact hebben op de mariene wereld. Toerisme, recreatie en bepaalde vistechnieken - zoals bijvoorbeeld sleepvisserij- bleken de grootste boosdoeners.

Toerisme is daarbij vooral schadelijk vanwege de toename van zwerfvuil en vervuiling - zaken die volgens de onderzoekers op een meer duurzame manier kunnen worden beheerd.

‘Deze studie is een krachtig voorbeeld van sterke samenwerking tussen onderzoekers uit het Zuiden en het Noorden’, zegt Melanie Austen, hoogleraar aan de Universiteit van Plymouth. ‘Het doel is de broodnodige informatie te leveren om kustgemeenschappen te helpen om binnen de ecologische grenzen van de natuurlijke mariene hulpbronnen te leven.’

Interacties begrijpen

Naast het formuleren van voorstellen rond alternatieve vormen van visserij en toerisme keek het onderzoek ook naar het belang van slimme afvalophaling, zandwinning, aquacultuur en ontwikkeling van kustinfrastructuur.

‘Onze bevindingen geven weer hoe we denken over ruimtelijk beheer, economische activiteiten en hun invloed op vitale ecosystemen aan de kust’, zegt Amy Then, universitair hoofddocent aan het Instituut voor Biologische Wetenschappen van Universiteit Malaya in Maleisië. ‘Door de interacties tussen deze activiteiten goed te begrijpen, kunnen we betere beslissingen nemen over het beheer van de kust om de duurzaamheid, veerkracht en het functioneren van deze socio-ecologische systemen te garanderen.’

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Applied Ecology.