Trage economische groei hindert SDG's

Nieuws

Trage economische groei hindert SDG's

Trage economische groei hindert SDG's
Trage economische groei hindert SDG's

IPS

26 mei 2017

De wereld slaagt er niet in armoede voor 2030 uit te roeien als de huidige economische groeitrends doorzetten, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties.

Bron; Verenigde Naties

De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Door de trage economische groei wereldwijd zal het moeilijk worden om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering te bestrijden tegen 2030.

Bron; Verenigde Naties​

De Inter Agency Task Force, waar vijftig internationale instituten toe behoren, heeft een rapport uitgeven over de Actieagenda van Addis Abeba, een financieringsstructuur voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Hoewel er enige vooruitgang is geweest in de financiering van ontwikkeling, hindert ttrage economische groei en afgenomen handel sinds de financiële crisis van 2008 de SDG’s.

‘Hoewel de verwachting is dat de groei verbetert in 2017 en 2018, zijn de wereldwijde vooruitzichten voor de SDG’s slecht’, zegt WU Hongbo, ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken.

Stijgende werkloosheid

De groei van de wereldeconomie was in 2016 het laagst sinds de crisis en het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) zal naar verwachting met minder dan 3 procent groeien in de komende twee jaar. Dergelijke groeicijfers zullen er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat bijna 7 procent van de wereldbevolking extreme armoede niet te boven komt voor 2030. De Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) blijven het verst achter, zegt Hongbo.

Hoewel het aantal mensen dat moet leven van minder dan 1,25 dollar per dag in de afgelopen decennia drastisch is afgenomen, hing die daling vooral samen met sterke economische groei in ontwikkelingslanden, staat in het rapport.

Lage economische groei leidt tot stijgende werkloosheid. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), schat dat er 3,4 miljoen meer werklozen zullen zijn in 2017 dan in 2016. In 2018 stijgt dat aantal mogelijk verder.

Bezinning

Richard Kozul-Wright, directeur van de afdeling Globalisering en Ontwikkelingsstrategieën van de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD), zegt dat deze trends deels een gevolg zijn van het ontbreken van een duurzame groeistrategie.

‘Veel mensen hadden verwacht dat er na de financiële crisis een serieuze bezinning zou komen op het type groeistrategieën van voor de crisis. Die waren duidelijk niet duurzaam en inclusief. Maar die bezinning is er niet gekomen’

‘Veel mensen hadden verwacht dat er na de financiële crisis een serieuze bezinning zou komen op het type groeistrategieën van voor de crisis. Die waren duidelijk niet duurzaam en inclusief. Maar die bezinning is er niet gekomen’, constateert hij.

Ook zwakke investeringen zitten de SDG’s in de weg, voegt hij eraan toe. Er is tussen 1 en 5 biljoen dollar aan extra investeringen nodig voor alleen al infrastructuur, een basisvoorwaarde voor duurzame groei in ontwikkelingslanden. Transportinfrastructuur is essentieel voor de ontwikkeling van de handel en economie, vooral in landen die niet aan zee liggen. Een goede energieinfrastrucuur is van belang voor aanpassing aan de klimaatverandering en om de gevolgen daarvan te verzachten.

Humanitaire rampen

De publieke en private investeringen in infrastructuur namen echter wereldwijd af. De officiële ontwikkelingshulp (ODA) daarentegen nam in 2016 met bijna 9 procent toe ten opzichte van 2015, maar als gevolg van escalerende humanitaire noden ontstonden toch tekorten op korte en lange termijn.

Onzekerheid over het beleid van belangrijke wereldwijde spelers verhoogt de risico’s voor de wereldwijde economie alleen maar, zoals de onduidelijk het over de Amerikaanse koers op gebied van klimaatfinanciering en buitenlandse hulp.

Hongbo wijst erop dat nationaal beleid dat in overeenstemming is met de SDG’s, en internationale samenwerking, nodig zijn om duurzame en inclusieve groei te bereiken. ‘Veel uitdagingen waar landen mee kampen, inclusief trage economische groei, klimaatverandering en humanitaire crises, kennen grensoverschrijdende gevolgen die niet alleen door één partij kunnen worden aangepakt.’