Trein is weer vertrokken in Afrika

Nieuws

Trein is weer vertrokken in Afrika

Joshua Kyalimpa

10 januari 2010

Verscheidene landen in Oost-Afrika zijn van plan hun spoornet weer op te bouwen. De plannen namen al enkele keren een valse start maar nu lijkt de trein echt vertrokken. In Oeganda willen ze de hoge kost van de autowegen drukken. Jaarlijks denderen honderdduizenden vrachtwagens door het land.

Toen de Uganda Railway Corporation vijftien jaar geleden in elkaar klapte, ontstonden mooie kansen voor de wegtransporteurs. Maar de autowegen onderhouden kost handenvol geld. Daardoor is de regering weer geïnteresseerd in haar oude spoorwegnet.
Er zijn vergevorderde plannen om het Oost-Afrikaanse spoornet te herstellen. Kenia werkt aan de verbinding tot aan de Oegandese grens, Uganda Railways is bezig vanaf de grensstad Tororo, door bilaterale akkoorden tussen Oeganda en Zuid-Soedan is er weer hoop voor de lijn van Gulu naar Juba, de belangrijkste stad van Zuid-Soedan.
Er staan ook herstellingen op stapel van de lijn Kampala-Kasese en van de verbindingen naar Rwanda en de Democratische Republiek Congo, zegt de Oegandese minister van Openbare Werken John Byabagambi.

Wereldbank

Oost-Afrikaanse landen hebben al verscheidene malen geprobeerd om hun spoorwegen nieuw leven in te blazen. Rift Valley Railways (RVR) kreeg een 25 jaar durende concessie voor de 900 kilometer lange spoorverbinding tussen Oegandese hoofdstad Kampala en de Keniaanse havenstad Mombassa, waar de meeste in- en uitvoer van Oeganda passeert. Maar RVR zit nu al in de problemen. Door financiële beperkingen en onenigheid onder de aandeelhouders slaagde het bedrijf er niet in de honderd jaar oude spoorlijn te moderniseren.
Oeganda en Kenia durven de concessie van RVR niet zomaar op te zeggen omdat ze het project zelf niet aankunnen. Maar nu heeft de Wereldbank beloofd de spoorverbindingen tussen Mombassa, Oeganda, Zuid-Soedan en Tanzanië te financieren.

Gaten in het wegdek

Vorig jaar reden vier- tot zevenhonderdduizend vrachtwagens door Oeganda. De meeste kwamen van de haven van Mombassa. In de Keniaanse haven passeren zowat alle goederen van en naar Rwanda, Burundi, Congo, Zuid-Soedan en Oeganda.
Het wegtransport is niet alleen voor de overheid een probleem, zegt minister Byabagambi. “Ook de transporteurs spenderen een fortuin aan herstellingen van hun vrachtwagens, die vaak defect raken door de gaten in het wegdek”, zegt hij.
De kosten worden doorgerekend aan de klant, wat de goederen in de regio zeer duur maakt. Volgens de Kampala City Traders’ Association rekent een transporteur met een truck van 17 ton 5000 dollar aan voor het traject Mombassa-Kampala.

Gewichtsbeperking

Vrachtwagenchauffeur Awali Mugwa zegt dat hij zijn truck minstens tweemaal moet repareren op het traject van Kampala naar Mombassa. Volgens Mugwa is het riskant om de reis te ondernemen zonder mecanicien. “Er zijn plaatsen bekend op de route waar je geluk hebt gehad als je vrachtwagen er niet defect raakt.”
In een wanhoopspoging legden de Oost-Afrikaanse regeringen de vrachtwagens een gewichtsbeperking op. De transporteurs verzetten zich daartegen. “We verliezen nu al miljoenen aan de herstelling van onze vrachtwagens, de gewichtsbeperking betekent nog meer verliezen, want ze verplicht ons minder vracht te vervoeren”,  zegt Steven Tasobya, voorzitter van de Oegandese Vereniging van Commerciële Transporteurs.