Trinidad en Tobago dumpen Columbus

Nieuws

Eilandstaat wil afrekenen met koloniaal verleden

Trinidad en Tobago dumpen Columbus

De eilandstaat Trinidad en Tobago verwijdert de schepen van Columbus van zijn officiële wapenschild. De beslissing kadert in een breder plan om af te rekenen met het koloniale verleden.

De Santa Maria, de Niña en de Pinta staan al sinds de onafhankelijkheid in 1962 prominent prominent op het wapenschild van Trinidad en Tobago. De drie schepen van Christoffel Columbus verwijzen naar de aankomst van de ontdekkingsreiziger op de eilanden in 1498.

Maar eind september moeten ze verdwijnen, kondigt premier Keith Rowle aan. De regering wil de verwijzing naar de ‘herontdekking’ van Amerika weg van zijn officiële wapen. In de plaats komt de zogenaamde steelpan, het nationale instrument van de eilanden.

Hof van Beroep

De beslissing kadert in een plan om nog meer overblijfselen uit het koloniale verleden te verwijderen, zoals beelden, naamborden en monumenten.

Rowley wil die lijn ook politiek doortrekken. Trinidad en Tobago hebben nog steeds de ‘Privy council’ van de Britse vorst als hoogste Hof van Beroep, en dat moet anders, vindt de premier. Vorig jaar besliste eilandstaat Saint Lucia ook al om de Privy Council in te ruilen voor het regionale Caribbean Court of Justice.