Turtelboom krijgt wind van voor

Nieuws

Turtelboom krijgt wind van voor

Gezinnen met kinderen die al vijf jaar in ons land verblijven, kunnen een jaar lang geregulariseerd worden. Daarmee wil minister van Migratie Annemie Turtelboom de meest schrijnende gevallen oplossen.

‘Op het einde van dat jaar wordt nagegaan of die mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen  voorzien, zoniet krijgen ze het bevel het land te verlaten’, zegt Erik Somers van het Vlaamse Minderhedencentrum.
Volgens Somers is het heel moeilijk te becijferen om na te gaan hoeveel mensen in aanmerking komen voor de nieuwe maatregel. ‘Het gaat wellicht om enkele duizenden mensen, maar je kan daar geen precies getal op plakken’, zegt Somers op Radio 1.

Hoogdringend

Volgens het Forum Asiel en Migratie zijn maatregelen voor andere categorieën even hoogdringend, en is een akkoord over regularisatiecriteria broodnodig voor de regionale verkiezingen begin juni.
In Ter Zake zegt Turtelboom dat de hoop is opgeborgen om voor de verkiezingen nog een omzendbrief te krijgen. ‘Dat is ook de reden waarom ik iets gedaan heb voor deze schrijnende gevallen’, zegt Turtelboom.

Impasse

De regering Verhofstadt wijzigde in 2007 de asielprocedure door ze in te korten tot een jaar. Maar de criteria om een verblijfsvergunning te krijgen bleven erg vaag, wat voor veel frustratie en onzekerheid zorgde bij talloze asielzoekers.
Sinds 2007 zijn de regeringsonderhandelingen om een hervormde asielwetgeving tot stand te brengen in een impasse verzeild.

Humanitaire situatie

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding zegt dat er in werkelijkheid veel mensen zijn die geen familie hebben in de zin van de tekst of die nooit een asielaanvraag hebben gedaan en die zich ook in een erg prangende humanitaire situatie bevinden.
‘Wie een te ruime interpretatie geeft, draagt een gigantische verantwoordelijkheid in dit dossier’, reageert Turtelboom op het persbericht van het Centrum. ‘Ook verleden, ook toekomst, eigenlijk een hele ruime regularisatie. Maar als je dat doet, maak je van de uitzondering de regel.’