Twitter vormt online klankbord voor kiezers

Nieuws

Twitter vormt online klankbord voor kiezers

Joren Gettemans

05 november 2008

Het internet heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook tijdens de stembusgang vormen sommige sites een nieuw en belangrijk medium. Op de immens populaire site Twitter kunnen kiezers hun ervaringen in het stemlokaal kwijt.

Twitter is een zogenaamde “microblogging” site, waar iedereen door middel van korte zinnetjes via de gsm, Blackberry of computer een berichtje kan achterlaten. Over het algemeen laten mensen er weten wat ze precies aan het doen zijn, maar speciaal voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een kanaal opgezet waar de Amerikaanse kiezers hun ervaringen kunnen meedelen.

Ordelijk verloop

Ondanks de vele onheilspellende berichten in de media over lange wachtrijen en problemen in de stemlokalen hebben de meeste kiezers op Twitter het over een ordelijke stembusgang. “Ik had amper vijftien minuten nodig om te stemmen voor McCain”, schrijft een kiezer. “Blij dat ik niet eerder deze week gaan stemmen ben, want dan had ik wel in een lange rij gestaan.” Een andere kiezer stemde voor Obama. “Het was druk aan het stemlokaal, maar de rij schoot snel op”, laat hij weten.
 
Sommige kiezers zijn verbaasd dat er over veel meer te stemmen is dan enkel de president. “Hemel, ik was zo geconcentreerd op Obama dat ik me niet realiseerde dat we over zoveel andere dingen moeten stemmen vandaag. Ik verdrink in de beslissingen, help!”, schrijft een vrouw uit Chicago.

Hier en daar worden kleine problemen gemeld: “Ik heb anderhalf uur moeten wachten voor ze de machine voor het tellen van de stemmen aan de praat kregen”, zegt een kiezer uit Berkeley, Californië. “Stemmachines stuk in Florida”, zegt een andere.

Obama-land

Het merendeel van de bijdragen op de site is pro Obama. “Ik heb net gestemd”, schrijft een kiezer. “Kinderen riepen ‘Obama’ van de overkant van de straat. Ik stak mijn duim omhoog, en ze juichten. Er zijn veel mensen die voor het eerst komen stemmen - er is hoop.” Maar ook tijdens de verkiezing zelf gaat het gekibbel met de McCain fans door. “Obama zal onze wereld in een moslimwereld veranderen”, schrijft een aanhanger van McCain, gevolgd door een stortvloed van antwoorden door Obama-aanhangers.

Ook van buiten Amerika komen heel wat berichtjes met steunbetuigingen voor de democratische kandidaat. “Als ik zou kunnen stemmen voor Obama, zou ik het doen, vergooi jouw stem niet”, schrijft een buitenlandse Twitterfan. “Ik ben geen Amerikaanse, ik ben nog nooit in de VS geweest, en toch ben ik erg opgewonden over jullie verkiezingen”, schrijft Raia uit Parijs. “Ik kruis al mijn vingers voor Obama.”