Aantal ernstige schendingen van kinderrechten is enorm gestegen
Unicef: ‘Darfur is momenteel een levende hel voor kinderen’
IPS
22 november 2023
Het conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) veroorzaakt een toenemende humanitaire crisis die vooral in Darfur onhoudbaar is geworden, zegt Unicef. Vooral kinderen zijn het slachtoffer.
Archiefbeeld van kinderen in Darfur.
EU/ECHO (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
De humanitaire crisis in Soedan is onhoudbaar geworden, vooral in Darfur, zegt Unicef. Oorzaak van de crisis is het conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). Vooral kinderen zijn het slachtoffer.
Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zijn er in Darfur minstens 5 miljoen kinderen die ‘extreme schendingen van hun rechten en beschermingsrisico’s ondergaan’ door de voortdurende gevechten.
Cyclus van geweld
Sinds de oorlog uitbrak op 15 april zijn er meer dan 3130 meldingen van ernstige schendingen van kinderrechten in het land gemeld, waarvan ten minste de helft in Darfur. Volgens Unicef is dat slechts het topje van de ijsberg, omdat er door gebrekkige communicatie waarschijnlijk veel zaken niet gemeld worden.
‘Soedan - en met name Darfur - is een levende hel geworden voor miljoenen kinderen.’
‘Soedan - en met name Darfur - is een levende hel geworden voor miljoenen kinderen, waar duizenden worden geviseerd vanwege hun etniciteit, worden gedood, verwond, misbruikt en uitgebuit. Dit moet stoppen’, zegt Unicef-directeur Catherine Russell.
‘Kinderen blijven nieuw geweld ondergaan, terwijl hun ouders en grootouders nog steeds de littekens dragen van eerdere cycli van geweld. We kunnen niet toestaan dat het opnieuw gebeurt. Alle partijen bij het conflict moeten het internationaal recht handhaven en kinderen en burgers beschermen. Kinderen hebben vrede nodig.’
Geweld en kindsoldaten
Dit jaar is het gemelde aantal ernstige schendingen van kinderrechten in Darfur gestegen met 550 procent in vergelijking met heel 2022. Van alle gemelde incidenten van doden en verminkingen in Soedan gaat het in 51 procent van de gevallen om kinderen in Darfur. Unicef ontvangt ook opvallend veel verontrustende meldingen van de werving en inzet van kindsoldaten.
Naast het geweld lijden in Darfur meer dan 1,2 miljoen kinderen jonger dan vijf ook aan acute ondervoeding. Onder hen lijden 218.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding, de dodelijkste vorm. Zonder snelle behandeling lopen zij een hoog risico op overlijden.
Darfur is de meest westelijke en islamitische regio van Soedan, en heeft een lange geschiedenis van etnisch geweld. Daarbij worden vooral niet-Arabische stammen geviseerd door de Janjaweed-milities, een paramilitaire groep die enkele jaren geleden opging in de Rapid Support Forces die nu het Soedanese regeringsleger bestrijden.
Genocide
Tussen 2004 en 2009 was de niet-Arabische burgerbevolking in het westen van Soedan systematisch het doelwit van vernietiging. Onder meer de Amerikaanse president George Bush Jr. sprak toen van een genocide. Bijna twintig jaar later wordt de bevolking in Darfur andermaal geteisterd door massale wreedheden, sommige waarnemers spreken opnieuw van genocidale daden.
In een wereld vol conflicten die de aandacht van de internationale gemeenschap vragen, staat Soedan laag op de agenda. Daardoor laat de hulpverlening te wensen over, terwijl het volgens de Verenigde Naties om een van de ergste humanitaire crises ter wereld gaat.
Zo zijn de gezondheidszorg en de meeste overheidsdiensten in Darfur volledig ingestort door plundering, geweld en gebrek aan financiële middelen. Verpleegsters, leraren, artsen en maatschappelijk werkers zijn al maanden niet betaald. Cruciale infrastructuur, zoals water- en sanitaire voorzieningen en ziekenhuizen, is beschadigd of uitgeput.
Een hele generatie kinderen in Darfur dreigt bovendien hun recht op onderwijs mis te lopen, aangezien meer dan vierduizend scholen in het gebied gesloten zijn.