Rangschikking door het Europees Milieuagentschap
Uppsala heeft de schoonste lucht van Europa
Het Europese Milieuagentschap (EEA) heeft 375 steden in Europa gerangschikt van de schoonste tot de meest vervuilde op basis van gemiddelde niveaus van fijnstof. Het Zweedse Uppsala is de Europese stad met de schoonste lucht. Luik volgt als eerste Belgische stad in de rangschikking op een verre 43ste plaats.
Het Europese Milieuagentschap verzamelde de gegevens via meer dan vijfhonderd meetstations in 2022 en 2023. De top drie wordt aangevoerd door de Zweedse steden Uppsala en Umeå, gevolgd door het Portugese Faro. De eerste Belgische stad op de lijst is Luik, op een verre 43ste plaats. Nederland doet beter met Heerlen (18), ’s-Gravenhage (23), Groningen (25), Enschede (28) en Breda (29).
Uit de rangschikking blijkt nog dat de lucht in amper 13 van de 375 Europese steden voldoet aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van gemiddeld 5 microgram fijnstof per kubieke meter lucht. Het gaat uitsluitend om steden in noordelijke landen, met Faro en Funchal in Portugal als enige uitzonderingen.
Amper zeven landen
Ook internationaal halen maar weinig landen de WHO-normen voor vervuiling met fijnstof. In maart nog bleek uit het World Air Quality-rapport van iQAir dat maar zeven landen onder die norm blijven: Australië, Estland, Finland, IJsland, Grenada, Mauritius en Nieuw-Zeeland.
Bovenaan de top-vijf van meest vervuilde landen staat Bangladesh met 79,9 microgram per kubieke meter - ruim vijftien keer hoger dan de jaarlijkse fijnstofnorm van de WHO. De tien meest vervuilde steden ter wereld zijn allemaal te vinden in Zuid- en Centraal-Azië, en vier van die steden in India.
Maar in tegenstelling tot Europa, dat over een performant meetnetwerk beschikt, zijn er in grote delen van de wereld gewoon niet genoeg data voorhanden om het gevaar voor de bevolking in te schatten. Zo heeft maar een derde van de Afrikaanse bevolking toegang tot gegevens over de luchtkwaliteit.