Veel producten bevatten hormoonverstoorders en allergene substanties
Veelgebruikte schoonmaakmiddelen schadelijk voor de gezondheid
IPS
14 juli 2023
Verschillende schoonmaakproducten die in tal van gezinnen worden gebruikt, blijken gevaarlijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de christelijke vakbond ACV.
Uit de studie die werd uitgevoerd door Wakari, een onderneming voor bioveiligheid en hygiëne, blijkt dat enkele veelgebruikte schoonmaakproducten hormoonverstoorders en allergene substanties bevatten.
Pixabay
Verschillende schoonmaakproducten die in tal van gezinnen worden gebruikt, blijken gevaarlijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de christelijke vakbond ACV.
Uit de studie, die werd uitgevoerd door Wakari, een onderneming voor bioveiligheid en hygiëne, blijkt dat enkele veelgebruikte schoonmaakproducten hormoonverstoorders en allergene substanties bevatten.
De slechtste scores gaan onder meer naar Ajax Allesreiniger Limoen, Cerasol, Mr. Proper Allesreiniger Citroenfris, Carolin met Marseillezeep en PolGreen Ultra Indoors.
Wakari bestudeerde verschillende substanties die voorkomen op de etiketten van de meest courante schoonmaakproducten. ‘De resultaten zijn zorgwekkend’, zegt Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. ‘Heel wat veelgebruikte schoonmaakproducten bevatten hormoonverstoorders, allergene producten of beide’, zegt hij.
Naar aanleiding van de conclusies van het onderzoek vraagt de vakbond aan de overheid om het gebruik van deze producten aan banden te leggen.
Luchtwegaandoeningen en kanker
Ook eerdere studies brachten aan het licht dat schoonmaakmiddelen gezondheidsrisico’s kunnen inhouden. In 2018 was er een studie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die aantoonde dat het sterftecijfer voor mannen en vrouwen die in de schoonmaaksector werken, dubbel zo hoog ligt. De onderzoekers wijzen op de verantwoordelijkheid van bepaalde substanties in schoonmaakproducten bij het ontstaan van ziektes zoals kanker, luchtwegaandoeningen en cardiovasculaire ziektes.
‘Een verbod op gevaarlijke producten is de volgende stap, om zo de chemische industrie te verplichten om gezonde producten te ontwikkelen.’
In 2022 komt een andere studie van de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen tot dezelfde conclusie: het gebruik van schoonmaakproducten veroorzaakt meer ziekte. Er is met name een verhoogd risico op astma en andere aandoeningen van de luchtwegen.
Gezonde alternatieven
Bestaan er gezonde schoonmaakproducten? In bepaalde gevallen doen natuurlijke producten zoals azijn of zuiveringszout het werk even goed. ‘Maar chemische schoonmaakproducten die gegarandeerd risicovrij zijn, die bestaan op dit moment gewoonweg niet’, zegt Vanautgaerden.
Vooral de hormoonverstoorders baren hem zorgen. Deze substanties kunnen onze hormonen beïnvloeden en verhogen het risico op kanker, obesitas en diabetes. Bovendien worden ze in verband gebracht met een negatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren en op de zwangerschap .
‘Het moet zowel voor particulieren als voor schoonmaakpersoneel mogelijk zijn om schoon te maken zonder de gezondheid te schaden’, aldus Vanautgaerden. ‘Daarom vragen we dat de overheid deze zaak in handen neemt. Dat kan meer bepaald door de verplichte vermelding van hormoonverstoorders op de etiketten.’
‘Op Europees vlak wordt hieraan gewerkt, maar het moet sneller’, gaat Vanautgaerden verder. ‘Een verbod op gevaarlijke producten is de volgende stap, om zo de chemische industrie te verplichten om gezonde producten te ontwikkelen.’