Venezolanen beledigd over Cubaanse hulp bij stroompannes

Nieuws

Venezolanen beledigd over Cubaanse hulp bij stroompannes

Humberto Márquez

05 februari 2010

De stroomonderbrekingen nemen hand over hand toe in Venezuela. De Cubaanse regering heeft nu een technische missie naar Venezuela gestuurd om het probleem te helpen oplossen. Sommige Venezolaanse ingenieurs voelen zich beledigd.

Door een tekort in de elektriciteitsproductie krijgt het Venezolaanse binnenlands dagelijks met stroompannes te maken. De hoofdstad Caracas werkt aan een plan om stroomlevering aan grote commerciële centra, fabrieken en andere grootverbruikers te rantsoeneren.

Een Cubaanse missie onder aanvoering van vicepresident Ramiro Valdés “zal ons helpen het elektriciteitsprobleem, dat zij vroeger ook gehad hebben, op te lossen “, kondigde de Venezolaanse president Hugo Chávez aan.

De oppositie ervaart de aanwezigheid van Ramiro Valdés als “een belediging voor de ingenieurs aan de Venezolaanse universiteiten, aan de capaciteit van onze universiteit”, zoals Enrique Márquez, ondervoorzitter van Un Nuevo Tiempo, het formuleerde. Venezuela verzaakt aan zijn soevereiniteit, aangezien Cuba ook al bijspringt in het Venezolaanse leger en in de beveiliging van de president zelf, zegt Márquez.

Cubanisering

Volgens Latijns-Amerikaanse diplomaten in Caracas telt het land ongeveer veertigduizend Cubaanse ontwikkelingswerkers, de helft in de gezondheidszorg, de andere via tweehonderd bilaterale samenwerkingsakkoorden, waarin bedrijven, ministeries en andere overheidsinstanties betrokken zijn.

De voorzitter van het College van Ingenieurs van Venezuela, Enzo Betancourt, zegt dat “hier voldoende professionele en technische capaciteit is, veel meer dan in Cuba. Wat de president doet, is de cubanisering van de elektriciteitsenergie.”

José Aller, die aan ingenieurstudenten doceert aan de Simón Bolívar-universiteit in Caracas, aanvaardt de aanwezigheid van de Cubanen wel. “Ook al hebben we hier bekwame mensen, we mogen de hulp van experts uit andere landen niet afwijzen. We onderhouden contacten met Fransen, Amerikanen, Duitsers en Brazilianen, vooral die laatste omdat die grote ervaring hebben met waterkrachtcentrales.”

Tekort

“Het probleem is eerder technisch dan politiek”, zegt Aller. “De thermische eenheden zijn niet ontwikkeld, de weinige die er waren, zijn verouderd en kunnen de vraag niet aan. Er moet voor bijna 20 miljard dollar in de sector geïnvesteerd worden om binnen enkele jaren aanbod en vraag in evenwicht te hebben.”

Officieel is de elektriciteitscapaciteit van het land 23.300 megawatt per uur maar in werkelijkheid (Mwh) bedroeg ze het voorbije jaar slechts 16.000 Mwh. De vraag bedraagt meer dan 17.000 Mwh. Volgens privérapporten bedroeg de capaciteit vorige maand 15.650 Mwh en de vraag 17.250 Mwh.

Het probleem zit vooral in het complex van waterkrachtcentrales van Guri in het zuidoostelijke Guayana. Die heeft een capaciteit van 14.000 Mwh en wordt gevoed door een stuwmeer van 4000 vierkante meter. Door de aanhoudende droogte zakt het waterpeil echter snel. Zoals het nu gaat, dreigt het complex over drie maanden stil te vallen.