Venezuela belooft linkse presidenten Bolivia en Paraguay militaire steun
Humberto Marquez
12 september 2008
Venezuela is bereid militair tussenbeide te komen in Bolivia of Paraguay als de rechtse oppositie daar de regering omverwerpt of de president laat vermoorden. De Venezolaanse president Hugo Chávez haalde gisteren (11 september) ook uit naar de VS. Hij gaf de Amerikaanse ambassadeur in Caracas 72 uur de tijd om Venezuela te verlaten.
De vermoording of de afzetting van de Boliviaanse president Evo Morales “zou voor mij het licht op groen zetten om een gewapende beweging te steunen die de macht er teruggeeft aan het volk”, verklaarde Chávez. Hij reageerde daarmee op de machtsstrijd die in Bolivia bezig is tussen Morales en oppositiebewegingen die aansturen op autonomie voor de rijkste provincies in het land.
Chávez ziet in het Boliviaanse conflict de hand van de oude Latijns-Amerikaanse “oligarchieën” die ook de president van Paraguay, Fernando Lugo, en hemzelf omver willen werpen. Volgens de Venezolaanse president worden die conservatieve groepen “gestuurd gefinancierd en bewapend” door de Verenigde Staten.
Honderd keer naar de hel
De uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur in Caracas, Patrick Duddy, is volgens Chávez een gebaar van solidariteit met Bolivia. Venezuela roept ook zijn ambassadeur uit de VS terug. De Boliviaanse regering had woensdag de Amerikaanse ambassadeur in La Paz tot persona non grata verklaard omdat hij de protesten tegen president Morales zou aanwakkeren. Gisteren vroeg Washington op zijn beurt de Boliviaanse vertegenwoordiger in de VS het land te verlaten. Chávez pookt het vuurtje hoog op. “Ga honderd keer naar de hel”, gaf hij de Amerikaanse ambassadeur in Caracas mee.
Chávez waarschuwde ook zijn buurlanden. “We willen vrede, maar we willen niet sterven als (de Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón) Bolívar of als (de voormalige Chileense president Salvador) Allende.” Beiden kwamen machteloos aan hun einde. Chávez kiest voor het elan van de Argentijnse revolutionair Ché Guevara. “We zullen, zoals hij aankondigde, een, twee of drie Vietnams in Latijns-Amerika beginnen.”
Samenzwering
Chávez heeft het weer aan de stok met de private media in zijn land. Die doen meewarig over de nieuwe bewijzen die volgens regeringsgetrouwe media zijn opgedoken over een samenzwering tegen de president. Een openbaar tv-station zond onlangs de opname van een telefoongesprek tussen voormalige legerofficieren uit die toespelingen maakten op militaire steun voor een eventuele opstand tegen Chávez. Chávez overleefde in 2002 al eens een militaire staatsgreep. Chávez en zijn medestanders geloven dat de private tv-zenders in het land deel uitmaken van een nieuwe samenzwering.
Dat moet onder meer blijken uit de uitvoerige berichtgeving over een proces in Miami dat draait rond het vermoeden dat Venezuela de verkiezingscampagne van de centrumlinkse Argentijnse president Cristina Fernández financieel heeft ondersteund. Het proces zou ook een corruptienetwerk kunnen blootleggen tussen Venezolaanse en Argentijnse politici en bestuurders van oliemaatschappijen.
De sfeer in Venezuela is gespannen omdat er in november regionale en gemeentelijke verkiezingen worden gehouden. Die kunnen beslissend worden voor de politieke toekomst van Chávez.