Verbod op medische studies voor meisjes: ‘Waar kunnen Afghaanse vrouwen nog terecht zonder vrouwelijk zorgpersoneel?’

Nieuws

Afghaans verbod op medische studies voor meisjes zet vrouwen meer dan ooit in de kou

Verbod op medische studies voor meisjes: ‘Waar kunnen Afghaanse vrouwen nog terecht zonder vrouwelijk zorgpersoneel?’

Het verbod van de Taliban op medische studies voor vrouwelijke studenten zal enorme gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen in het land, waarschuwt Artsen zonder Grenzen (AZG). Wie zal zieke of zwangere vrouwen immers bijstaan als er geen vrouwelijke artsen meer zijn?

De aankondiging van het regime in Afghanistan om medisch onderwijs voor vrouwelijke studenten te verbieden, kan bijzonder zware gevolgen hebben voor de vrouwen in het land. In sommige provincies mogen vrouwen immers niet behandeld worden door mannen en er heerst ook een scheiding van mannelijke en vrouwelijke ziekenhuisafdelingen.

De nieuw aangekondigde beperkingen zullen de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg dus verder beperken voor vrouwen, zegt Mickael Le Paih, landenvertegenwoordiger van AZG in Afghanistan. ‘Er is geen gezondheidszorg zonder goed opgeleide vrouwelijke gezondheidswerkers’, zegt hij. ‘Het besluit om studies aan een medisch instituut te verbieden voor vrouwen zal hen verder uitsluiten van zowel onderwijs als onpartijdige gezondheidszorg.’

Kraamzorg

De vraag naar medische bijstand in Afghanistan is enorm en er is juist nood aan meer Afghaanse vrouwelijke medische stafleden om deze nood te lenigen. In Khost, één van de drukste kraamklinieken van AZG wereldwijd, is het nu al een uitdaging om alle nodige functies in te vullen - inclusief vroedvrouwen en gynaecologen. Vrouwelijk personeel is er essentieel. Van januari tot juni 2024 heeft AZG 22.300 bevallingen geassisteerd.

‘Als er geen meisjes naar de middelbare school kunnen en geen vrouwen naar de universiteit of medische instituten, waar zullen de vrouwelijke gezondheidswerkers van de toekomst dan vandaan komen? Wie zal de Afghaanse vrouwen verzorgen wanneer ze het meest kwetsbaar zijn? Als we willen dat essentiële diensten beschikbaar zijn voor alle geslachten, moeten ze worden geleverd door alle geslachten’, vervolgt Le Paih.

AZG in Afghanistan blijft zich inzetten voor iedereen die medische zorg nodig heeft, door ervoor te blijven pleiten dat vrouwen toegang blijven hebben tot medisch onderwijs en onderwijs in het algemeen.