Hulpverleners slaan alarm
Miljoenen Afghaanse vrouwen onbereikbaar door verbod op vrouwelijke hulpverleners
IPS
18 februari 2023
Twee maanden nadat de Taliban vrouwen hebben verboden om bij hulporganisaties te werken, is de impact voelbaar, zegt de ngo Save the Children. In de koudste winter in een decennium dreigen miljoenen vrouwen en kinderen levensreddende hulp te missen.
Miljoenen Afghaanse vrouwen en kinderen dreigen afgesneden te worden van levensnoodzakelijke hulp.
ResoluteSupportMedia / flcikr.com (CC BY 2.0)
Nu de hulpteams enkel nog uit mannen bestaan zeggen vooral weduwen en alleenstaande vrouwen dat ze sneller hulp mislopen en over het hoofd gezien worden. Ze hebben geen mannelijk gezinslid om hulp op te halen, en mogen door de culturele normen niet praten met mannelijke hulpverleners.
Uit onderzoek door VN-Vrouwen blijkt dat 93 procent van de hulporganisaties in Afghanistan zeggen dat het verbod hun pogingen hindert om vrouwen te bereiken met noodhulp.
‘Hulp wordt nu enkel door mannen uitgedeeld’, vertelt de 26-jarige Seima, die weduwe is sinds haar man twee jaar geleden stierf aan covid. ‘Als we hulp vragen, zeggen de dorpsoudsten dat we een man moeten sturen. Ze laten ons niets meenemen omdat we vrouwen zijn.’
‘Als er enkel mannelijke hulpverleners zijn, begrijpen die niet hoe we lijden’, zegt ze. ‘Ze mogen niet bij ons thuis komen om te zien hoe we lijden. En als ze zich niet bewust zijn van onze situatie, dan kunnen we niet toegevoegd worden aan de lijst voor hulpverdeling.’
Protest
Verschillende organisaties, waaronder Save the Children, hebben werkzaamheden in Afghanistan stopgezet uit protest tegen het verbod.
Van de gezinnen zonder man heeft 96 procent te weinig te eten.
Het verbod kon op geen slechter moment komen, zegt de ngo, want het land kampt met een humanitaire catastrofe als gevolg van een economische achteruitgang, droogte, stijgende voedselprijzen, armoede en werkloosheid. Twee op de drie Afghanen - 28 miljoen mensen - hebben nu humanitaire hulp nodig om te overleven.
Vrouwen en kinderen lijden het hardst onder de crisis. Van de gezinnen zonder man heeft 96 procent te weinig te eten.
‘De schaal en ernst van de humanitaire crisis in Afghanistan heb ik nooit eerder gezien’, zegt David Wright van Save the Children. ‘Bijna twintig miljoen kinderen en volwassenen hebben te maken met extreme honger. Veel gezinnen moeten vaak wekenlang overleven met enkel brood en water.’
Winter
Daar komt nog bij dat Afghanistan af te rekenen heeft met de koudste winter in een decennium. Het huis verwarmen is uitgesloten voor gewone gezinnen. De meeste mensen kunnen zich zelfs geen dekens of warme winterkleren veroorloven.
‘Het verbod op vrouwelijke hulpverleners maakt de noden voor vrouwen en kinderen nog erger’, zegt Wright. ‘We hebben van bij het begin gezegd dat vrouwen essentieel zijn in de hulpverlening, en dat zonder hen miljoenen vrouwen en kinderen afgesneden zouden worden van levensreddende hulp. Nu wordt onze ergste vrees werkelijkheid. De taliban moeten het verbod integraal terugdraaien.’