Verboden krant krijgt steun van Afrikaanse Bill Gates

Nieuws

Verboden krant krijgt steun van Afrikaanse Bill Gates

Wilson Johwa

07 oktober 2003

De uitgever van Zimbabwe populairste en sinds kort verboden krant wil zich niet neerleggen bij het publicatieverbod dat president Mugabe vorige maand oplegde. Hij rekent op de steun van één van de rijkste mannen van Afrika voor een lange en volgehouden juridische strijd.

The Daily News moest de persen stil leggen op 12 september op bevel van het hooggerechtshof. De reden: de krant weigert zich te schikken naar de AIPPA, een draconische mediawet die de pers onder strikt toezicht van de overheid brengt.

Nqobile Nyathi, de uitgever van The Daily News, kondigt een jarenlange juridische strijd aan om zijn krant weer op straat te krijgen. Hij rekent daarvoor op de morele in financiële steun de voorzitter van zijn bedrijf, Strive Masiyiwa, ook bekend als de ‘Bill Gates van Afrika’. De reeds drie jaar in Zuid-Afrika wonende Masiyiwa heeft zijn onvoorwaardelijke steun toegezegd. De journalisten van The Daily News hebben van hem de garantie hebben dat hun loon wordt uitbetaald tot de juridische strijd voorbij is, zelfs al duurt dat jaren.

Onze voorzitter heeft heel wat ervaring met processen tegen de regering, zegt Nyathi. Hij gaat die gebruiken om de grondwettelijkheid van de mediawet aan te vechten. Masiyiwa stond al eerder oog in oog met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Zijn mobiele telefoniebedrijf Econet Wireless (in handen van Associated Newspaper of Zimbabwe (ANZ), dat The Daily News uitgeeft) vocht jarenlang een juridische strijd uit om een licentie voor mobiele telefonie in de wacht te slepen. Eén van de redenen waarom het bedrijf de toelating niet kreeg, was dat het weigerde steekpenningen te betalen aan Mugabes neef. Uiteindelijk kreeg Econet in 1998 gelijk van het hooggerechtshof, waarmee een einde kwam aan het staatsmonopolie op de telecommunicatie.

Intussen riskeren de journalisten van The Daily News een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 300.000 Zimbabwaanse dollar (70 euro) omdat ze zonder overheidsaccreditatie werkten en zich aldus schuldig maakten aan medewerking aan een illegale operatie. Journalisten moeten sinds de invoering van de nieuwe AIPPA-mediawet in maart 2002 geaccrediteerd worden door de Commissie voor Media en Informatie. Een dubbele censuur, want enkel bedrijven die een licentie van de overheid hebben gekregen, kunnen hun journalisten naar de Commissie sturen. The Daily News opereerde negen maanden zonder licentie.

De klacht van The Daily versus AIPPA is niet de enige. De Onafhankelijke Journalistenbond van Zimbabwe (IJAZ) en het Mediainstituut van Zuid-Afrika willen ook een zaak aanspannen om de draconische mediawet te vernietigen.