Verkiezingen in Brazilië: wie zijn de kandidaten?

Nieuws

Verkiezingen in Brazilië: wie zijn de kandidaten?

Op 3 oktober trekken de Brazilianen naar de stembus. Voor het eerst sinds 1989 staat de naam van Lula niet op de lijst van de presidentskandidaten. Toch is de leider prominent aanwezig, in de figuur van Dilma Rousseff, presidentskandidate voor de arbeiderspartij Partido dos Trabalhadores (PT).

Dilma Rousseff  ex-minister van energie van de regering Lula en kabinetschef sinds juni 2005, doet het bijzonder goed in de peilingen. Recente polls geven haar 50 procent van de stemmen.  Als Rousseff meer dan de helft van de stemmen haalt, is een tweede ronde op 31 oktober overbodig. Met Dilma kiest Brazilië voor een verderzetting van Lula’s beleid, maar vooral volgens de krijtlijnen van de tweede regeerperiode, met grote ontwikkelingsprojecten om de economische groei veilig te stellen. Belangrijk blijft bij haar wel de controle van de staat op de economie.

Zij neemt het op tegen José Serra van de Sociaaldemocratische Partij van Brazilië, de PSDB (Partido da Social Democracia Brasileira). Serra heeft zijn sporen verdiend in de politiek. Hij was burgemeester van de grootste stad van Brazilië, São Paulo, en gouverneur van de deelstaat São Paulo.  Lange tijd hebben Rousseff en Serra gelijk gescoord in de peilingen, maar recente cijfers wijzen op een daling van Serra’s score tot 28 procent. 
Serra leunt aan bij Brazilië’s voormalig president Fernando Henrique Cardoso, en is voorstander van een vrijemarkteconomie met een beperkte rol voor de overheid. Serra liet al wel weten dat, indien hij president wordt, Bolsa Familia zeker zal blijven bestaan.

De derde speler op het politieke forum is Marina Silva, ex-minister van Milieu van Lula, die opkomt voor de Groene Partij, de Partido Verde. Zij blijft in de peilingen hangen tussen de 8 en de 10 procent.  Haar sterkte is haar ecologische visie, haar zwakte is de historische achtergrond van de Groene Partij in Brazilië en het feit dat Marina Silva behoort tot een evangelische kerk die gekant is tegen abortus en homohuwelijken, wat vooral voor jongeren die voor haar groene gedachtegoed zouden stemmen, dan weer moeilijk ligt.

Een opmerkelijk feit van deze verkiezingen is dat twee van de drie belangrijkste kandidaten, vrouwen zijn, en dat zowel Dilma Rousseff als José Serra slachtoffers zijn van de militaire dictatuur (1964). Dilma Rousseff, die lid was van een stadsguerrilla, bracht een tijd in de gevangenis door en José Serra leefde een aantal jaren in ballingschap in het buitenland.
Een ander opmerkelijk feit is dat twee van de drie belangrijkste kandidaten vrouw zijn.
Een vierde speler is Plinio de Arruda Sampaio, presidentskandidaat voor de PSOL, Partido Socialismo e Liberdade, een partij links van de PT.  Plinio de Arruda is ook een ouwe rot in het vak, en was eerder parlementslid in São Paulo. Hij is een van de boegbeelden van de PT, maar verliet de partij in 2005 omdat hij het beleid van Lula te weinig radicaal was. Hij richtte toen samen met anderen de PSOL op en gaat voor een links socialistisch beleid.
Behalve een nieuwe president, kiezen de Brazilianen ook nieuwe gouverneurs voor de deelstaten.

Ficha Limpa

Een opmerkelijke overwinning voor de civiele samenleving in deze verkiezingen is de campagne van “Ficha Limpa”,  wat staat voor “een onbeschreven strafblad”.  De twee regeringsperiodes van Lula werden getekend door politieke corruptie- en omkoopschandalen. Om dat in de toekomst te voorkomen, startte de civiele samenleving, onder de coördinatie van twee grote koepels (Abracci en MCCE), een campagne tegen corruptie en straffeloosheid in de politiek.  De campagne verzamelde 1,9 miljoen handtekeningen, met de steun van AVAAZ. In mei werd het wetsvoorstel door Kamer en Senaat goedgekeurd en op 4 juni zette de president zijn handtekening onder de wet.
De Wet “Ficha Limpa” stelt dat de kandidaten voor de huidige verkiezingen geen strafblad mogen hebben of geen strafzaken mogen lopen hebben bij justitie.