Verkiezingsfraude in Algerije

Nieuws

Verkiezingsfraude in Algerije

Verkiezingsfraude in Algerije
Verkiezingsfraude in Algerije

Helena Coen

09 mei 2017

Het Nationale Bevrijdingsfront (FNL) heeft zoals verwacht de verkiezingen gewonnen, maar de gematigde islamitische partij (MSP) beschuldigt de winnaars van fraude. De opkomst was betreurenswaardig, slechts 38 procent is gaan stemmen.

Op vier mei waren er parlementsverkiezingen in Algerije. Deze veranderden echter weinig aan het politieke landschap.

Volgens Abderrazak Makri, partijleider van MSP, is de fraude tijdens de jongste parlemementsverkiezingen de ergste sind 1997, het einde van de de Algerijnse burgeroorlog. In dat jaar werd Rassemblement National Démocratique (RND), de coalitiepartner van FLN, opgericht en wonnen zij de verkiezingen.

Abderrazak Makri is er overigens van overtuigd dat de opkomst veel hoger zou zijn, als de verkiezingen eerlijk verliepen.

Jeune Afrique stelt dat er in 70 procent van de stembureaus geen onafhankelijke waarnemers waren. Abderrazak Makri is er overigens van overtuigd dat de opkomst veel hoger zou zijn, als de verkiezingen eerlijk verliepen. ‘Meer dan twee miljoen mensen hebben blanco gestemd.’

Het Nationale Bevrijdingsfront (FNL) is al sinds 1962, het einde van de onafhankelijkheidsstrijd met Frankrijk, aan de macht en won 164 van de 462 zetels.

In vergelijking met de vorige verkiezingen is het aantal zetels sterk gedaald. Toen won de nationalistische partij 221 zetels. Hun coalitiepartner, RND, heeft het beter gedaan dan vorig jaar. Zij haalden 97 zetels, dat zijn er 27 meer dan in 2012. De gematigde islamitische partij (MSP) won 33 zetels.

Onzichtbare president

Abdelaziz Bouteflika (FLN) is al president sinds 1999, maar komt nog zelden in publiek nadat hij in 2013 een beroerte kreeg.

De toekomst van Algerije is onduidelijk. Zo weet niemand wie de president in 2019 voor de presidentsverkiezingen zal opvolgen.

De toekomst van Algerije is onduidelijk, niemand weet wie de president in 2019 voor de presidentsverkiezingen zal opvolgen.

Het land zelf bevindt zich in een crisis door de lage olieprijzen. Het olie- en gasproducerende land is grotendeels afhankelijk van die olieprijzen en heeft al het meeste van haar spaargelden opgebruikt.

De belastingen zijn verhoogd, bouw- en infrastructuurprojecten zijn uitgesteld en twee derde van de werklozen is jonger dan de dertig jaar, dat schrijft NRC.

Slechts 38 procent van de 23 miljoen stemgerechtigden is gaan stemmen. Dat is vijf procent minder dan in 2012, toen stemde ook slechts 43 procent.

Nochtans riep president Bouteflika zijn volk op om te komen stemmen, zodat de stabiliteit in het land zou voortduren. Daar werd klaarblijkelijk geen gehoor aan gegeven.