"Verkrachting is geen overspel"

Nieuws

"Verkrachting is geen overspel"

"Verkrachting is geen overspel"
"Verkrachting is geen overspel"

Reem Abbas

27 oktober 2010

Een nationale coalitie voert in Soedan campagne voor verandering van de verkrachtingswetgeving. In de Soedanese regio Darfour werden in de afgelopen jaren duizenden vrouwen verkracht, maar de wetgeving laat de misdaden onbestraft.

In de Soedanese strafwet wordt verkrachting gedefinieerd als geslachtsgemeenschap tussen een man en een vrouw die niet met elkaar getrouwd zijn, zonder wederzijds goedvinden.

De wet eist dat de vrouw vier mannelijke getuigen heeft om te bewijzen dat er sprake was van onvrijwillige seks. Als ze aangifte doet van verkrachting zonder dat bewijs, is er volgens de wet sprake van overspel. Voor een ongetrouwde vrouw is de straf daarvoor honderd zweepslagen, voor een getrouwde vrouw dood door steniging.

“Een hervorming van de wet is belangrijk voor alle vrouwen, omdat overspel en verkrachting dan van elkaar gescheiden worden en de pleger een lange straf krijgt”, zegt Amro Kamal, een advocaat die als vrijwilliger werkt voor de Soedanese Mensenrechten Monitor.
 
De Soedanese strafwet wordt verondersteld gebaseerd te zijn op de islamitische sharia-wetgeving, zegt hij, “maar het feit dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen overspel en verkrachting is problematisch en onislamitisch.”

Ontheemden

Verkrachting was in de afgelopen jaren vooral in de door oorlog verscheurde regio Darfoer een groot probleem. Het conflict tussen niet-Arabische rebellen, het Soedanese leger en Arabische Janjaweed-milities, heeft naar schatting driehonderdduizend burgers het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen raakten ontheemd.
 
Vrouwen in Darfour lopen nog steeds een groot risico verkracht te worden of te moeten vluchten. Veel ontheemde vrouwen wonen (soms al jaren) in opvangkampen van de overheid.  “Een vrouw die verkracht is, heeft het erg moeilijk, vooral als ze zwanger raakt en er een baby geboren wordt”, zegt Mahbouba Abdur Rahman Ali, van de Women Empowerment Organisation. “Haar omgeving zal die baby niet accepteren.”

Internationaal recht

Het vredesakkoord dat in 2005 na 21 jaar een einde maakte aan het conflict tussen het Arabische, islamitische Noorden en het christelijke, zwarte zuiden van Soedan, eist wettelijke hervormingen in overeenstemming met internationale mensenrechtenstandaarden.

“Soedan heeft de Conventie inzake Eliminatie van Alle Vormen van Vrouwendiscriminatie (Cedaw) niet ondertekend”, zegt een woordvoerder van Family and Child Unit. “Dat maakt het moeilijk om de huidige wetten over vrouwenkwesties te hervormen, omdat niemand verantwoordelijk is voor vrouwenzaken.”