Op woensdag 25 januari 2012 is het februarinummer van MO* verschenen met opnieuw een pak interessante artikels en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.
BOSCO NTAGANDA: SMOKKELKONING, KIDNAPPER, OORLOGSMISDADIGER EN … GENERAAL: De killer-koning van Noord-Kivu
Bosco Ntaganda is de spin in het web van geweld en plundering in Noord-Kivu, Oost-Congo. De Terminator ontvoert mensen, smokkelt grondstoffen naar Rwanda en laat bos kappen in het Virungapark. Hoewel Ntaganda door het Internationaal Strafhof wordt gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid, woont hij gewoon in Goma, op enkele meters van de Rwandese grens. De verklaring voor dit alles is dat Ntaganda de belangen dient van Congolees president Kabila en diens Rwandese collega Paul Kagame.
GEWAPENDE MILITIES MARCHEREN WEER IN DE VERENIGDE STATEN: De Amerikaanse nachtmerrie
De voorverkiezingen zorgen in de Verenigde Staten voor veel mediaspektakel. Intussen is de blanke militiebeweging ongemerkt aan een nieuwe opgang bezig. De economische crisis en de –zwarte– Democratische president zorgen voor rekrutering en motivatie. Angstig Amerika slaat zijn wapenvoorraad in.
CRIMINALISERING VAN SANS-PAPIERS: De paria’s van de haven
België treedt steeds repressiever op tegen transitmigranten, mensen zonder papieren die vanuit de Belgische havens verder willen trekken naar andere landen. Mensenrechtenverdedigers vinden dat die aanpak leidt tot de criminalisering van sans-papiers.
GEZINSHERENIGING: De partner moet in Marokko blijven
Op amper een paar maanden heeft de nieuwe wet op de gezinshereniging al heel wat menselijk leed veroorzaakt. Niet alleen het ontbreken van overgangsbepalingen maar ook onnauwkeurigheden in de wet én de discriminatie van Belgen tegenover EU-onderdanen lokken kritiek uit.
DRIE TOPVROUWEN OVER ONGELIJKHEID, DISCRIMINATIE EN GEWELD: Een vrijgeleide om te verkrachten
De situatie van vrouwen is er de voorbije decennia flink op vooruitgegaan. Overal ter wereld. Tot zover het goede nieuws, want de ongelijkheid tussen man en vrouw blijft hardnekkig. Eveneens: overal ter wereld. De economische crisis en talrijke conflictsituaties helpen daar niet bij, aldus drie topvrouwen van de VN en de Wereldbank.
SOMALILAND: De buitenechtelijke weduwe in de Hoorn van Afrika
In de turbulente Hoorn van Afrika vormt Somaliland een oase van relatieve vrede en orde. Twintig jaar geleden riep Somaliland de onafhankelijkheid uit. Sindsdien wordt het staatje in het noordwesten van Somalië echter door geen enkel land erkend.
Riccardo Petrella: De VN als handpop van multinationals
Verschillende landen die samen naar oplossingen zoeken voor gemeenschappelijke problemen: op papier klinkt multilateralisme mooi maar in de praktijk blijkt vaak dat nationale belangen zwaarder wegen. Zijn de VN-conferenties verworden tot praatbarakken? MO* vroeg het aan politicoloog Riccardo Petrella (UCL), die onder meer bekend werd als een van de boegbeelden van de andersglobalistenbeweging.
SERVIË EN DE EU: Duet met valse noten
Op de lentetop begin maart kan de Europese Raad aan Servië het kandidaat-lidmaatschap toekennen. In het Balkanland zelf is de steun voor Europese toetreding historisch laag.
JEMEN: ‘De geest van verandering is uit de fles’
De protestbeweging in Jemen blijft overeind, ondanks een oude elite die niet aan wijken denkt. Bovendien vechten verschillende oppositiegroepen naast de revolutie een politiek steekspel uit, elk met een eigen agenda. De chaos is groot maar de geest voor verandering is uit de fles. Dat zegt de Jemenitische mensenrechtenverdediger Ezzedine al-Asbahi in een gesprek met MO*.
EUROPA’S ENERGIETRANSITIE: Meer Europa voor meer energiezekerheid
De geopolitieke verschuivingen in de energiewereld zijn zo groot dat een gezamenlijke Europese aanpak zich opdringt als de EU nog wil meetellen op mondiaal vlak. Ook om de overgang naar een lagekoolstofmaatschappij te maken, is samenwerking tussen de EU-lidstaten geboden.
MAROKKAANS SCHRIJVER TAHAR BEN JELLOUN: ‘De Arabische wereld is een intellectuele woestijn’
De gelauwerde Marokkaanse romanschrijver Tahar Ben Jelloun is door de Universiteit Gent bekroond met een eredoctoraat voor zijn strijd tegen racisme. Ben Jelloun staat bekend om zijn poëtische, sprookjesachtige stijl en deinst er niet voor terug om maatschappelijke taboes te doorbreken.
En verder
…
Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.