Verwachtingen van Obama's reis naar Israël zijn niet hooggespannen

Nieuws

Verwachtingen van Obama's reis naar Israël zijn niet hooggespannen

Mitchell Plitnick

19 maart 2013

Barack Obama gaat voor het eerst als president naar Israël maar weinigen verwachten een grote doorbraak in het vredesproces. In de VS zoekt men vooral binnenlandse motieven achter Obama's reis.

Met het bezoek kijkt Obama vooral naar de machtige joodse lobby in eigen land, zegt Joel Beinin, die geschiedenis van het Midden-Oosten doceert aan de Stanford-universiteit. Obama heeft al expliciet gezegd dat hij geen plan meeneemt om het Israëlisch-Palestijnse vredesproces weer op te starten.

“Het zou ook dom zijn om dat te doen, tenzij hij opnieuw het risico wil lopen om door premier Netanyahu in verlegenheid te worden gebracht. “Het meest evidente doel van de reis is de zionistische lobby te paaien. Voor de president persoonlijk valt er op dit moment geen rechtstreeks voordeel uit te halen. Maar het zou een positieve impact kunnen hebben op de Democratische kansen in de Congresverkiezingen van 2014.”

Vooral over Iran

Obama zal net zoals bijna elke Amerikaanse president gaan vertellen dat de VS zich ondubbelzinnig voor de veiligheid van Israël zullen inzetten, zegt Mark Perry, auteur en voormalig codirecteur van de internationale denktank Conflict Forum. Daarbij zal het in de eerste plaats over Iran gaan, denkt Perry.

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, die na de verkiezingen van januari zopas een rechtse regering op de been heeft gebracht, zal het niet in de eerste plaats over de Palestijnen willen hebben. “De VS en de Israëli’s zeggen dat ze op dezelfde lijn zitten in verband met Iran, maar dat is duidelijk niet het geval”, zegt Perry.

“De publieke opinie zal vooral oog hebben voor hoe Obama met het Israëlische en Palestijnse publiek omgaat, maar voor Netanyahu heeft het belangrijkste gespreksonderwerp niets met Ramallah te maken – en alles met Teheran.”

Palestijnse Autoriteit

Obama begint zijn reis in Israël. Vervolgens ontmoet hij de leiders van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, op de Westoever. Hij keert dan nog even terug naar Israël en beëindigt zijn reis in Jordanië.

Volgens de voormalige Amerikaanse ambassadeur Dennis Ross zal Obama de Palestijnse Autoriteit duidelijk maken dat haar VN-strategie nergens toe leidt. Vorig jaar werd de status van Palestina binnen de VN opgewaardeerd van waarnemend niet-staat tot waarnemend niet-lidstaat.

Dat houdt een erkenning in van Palestina als staat en opent de deur voor de Palestijnen naar het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof. De VS en Israël hebben de Palestijnen ten stelligste afgeraden die weg te bewandelen.

Maar de VS en Israël hebben er ook belang bij dat de Palestijnse Autoriteit (PA) niet uit elkaar valt, zegt Ross. “Ik kan mij een discussie voorstellen over wat er moet gebeuren om het uit elkaar vallen van de PA minder waarschijnlijk te maken. Ik denk dat hij aan de eerste minister zal vragen: wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat de PA niet uit elkaar valt?”