Vette jaren zijn voorbije voor Chili

Nieuws

Vette jaren zijn voorbije voor Chili

Daniela Estrada

01 januari 2009

De Chileense kopercommissie Cochilco voorspelt dat de koperprijs dit jaar gemiddeld 1,6 dollar per pond zal bedragen, en volgend jaar 1,5 dollar. De directeur van het Mijnbouwcentrum van de Katholieke Universiteit, Gustavo Lagos, noemt die prognose nog “optimistisch”. Zwartkijkers hebben het al over een prijs van amper 0,8 euro, nog maar net boven de productiekost. Vorig jaar haalde koper nog een gemiddelde prijs van 3,15 dollar per pond op de London Metal Exchange.

Spaarpotje

Een deel van het geld dat de voorbije jaren binnenstroomde, heeft Chili gelukkig opzijgezet. Daarmee financiert de regering het herstelplan van drie miljard euro dat Chili moet helpen de gevolgen van de internationale crisis op te vangen.
De crisis wordt dit jaar waarschijnlijk nog erger, wat een negatieve uitwerking heeft op de vraag naar koper. Vooral kleine en middelgrote producenten hebben prompt aangekondigd dat ze minder koper zullen bovenhalen. Cochilco verwacht dat de vraag naar koper dit jaar met amper 0,1 procent zal toenemen.
Vorig jaar was het de eerste keer sinds 2002 dat het jaargemiddelde van de internationale koperprijs terugviel. De prijs kwam wel van een heel laag niveau: in 2002 kostte een pond koper 52 eurocent. De prijs begon pas in de tweede helft van 2008 te dalen, na het begin van de financiële crisis. Ook aluminium, lood, zink, tin, nickel en molybdeen worden goedkoper.

Winst gedecimeerd

Dat heeft grote gevolgen voor de inkomsten van de Chileense staat. Codelco, de openbare kopermaatschappij, zal de staat minder geld overmaken, en private mijnbouwmaatschappijen zullen minder verdienen en dus minder belastingen betalen. In 2008 boekte Codelco volgens minister van Mijnbouw Santiago González, een winst van bijna 3,7 miljard euro. Dit jaar zal dat bedrag volgens hem slinken tot 444 miljoen euro.
Grote bedrijven zullen volgens Chileense experts nog altijd goed verdienen aan de productie van koper. Maar volgens minister González zullen er bij kleine en middelgrote bedrijven veel banen verloren gaan. Die bedrijfjes kwamen er allen maar omdat de prijs zo hoog lag.