VN-baas: ‘Gendergelijkheid pas voor over driehonderd jaar’

Nieuws

Gendergelijkheid dreigt wereldwijd opnieuw achteruit te gaan

VN-baas: ‘Gendergelijkheid pas voor over driehonderd jaar’

VN-baas: ‘Gendergelijkheid pas voor over driehonderd jaar’
VN-baas: ‘Gendergelijkheid pas voor over driehonderd jaar’

IPS

08 maart 2023

Gendergelijkheid dreigt weer achteruit te gaan, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Hij verwijst onder meer naar de toegenomen moedersterfte en het terugschroeven van seksuele en reproductieve rechten in sommige gebieden.

Marc Nozell / flickr.com (CC BY 2.0)

Op veel plekken in de wereld worden seksuele rechten van vrouwen teruggeschroefd.

Marc Nozell / flickr.com (CC BY 2.0)

Decennia aan vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid dreigen teniet gedaan te worden, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Hij verwijst onder meer naar de toegenomen moedersterfte en het terugschroeven van seksuele en reproductieve rechten in sommige gebieden.

De vooruitgang die in de voorbije decennia geboekt is, ‘verdwijnt zienderogen’, waarschuwt de VN-baas in een toespraak op de zitting van de Commission on the Status of Women, een van de belangrijkste VN-vergaderingen rond de rechten van vrouwen.

‘In Afghanistan zijn vrouwen en kinderen uit het publieke leven verwijderd. Op veel andere plekken in de wereld worden hun seksuele rechten teruggeschroefd’, zegt Guterres. ‘In sommige landen riskeren meisjes die naar school gaan gekidnapt of aangevallen te worden. In andere landen heeft de politie het gemunt op de kwetsbare vrouwen die ze zou moeten beschermen.’

Crisis en conflict

De internationale gemeenschap heeft zich in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) onder meer tot doel gesteld om tegen 2030 alle vormen van discriminatie uit de wereld te helpen.

Maar dat doel drijft steeds verder weg, zegt Guterres. ‘Als we op het huidige spoor blijven, duurt het nog driehonderd jaar.’

‘Van Oekraïne tot de Sahel: crisis en conflict treffen vrouwen en meisjes het eerst en het ergst.’

Hij verwijst onder meer naar de toename van de moedersterfte: elke twee minuten sterft er een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. En de impact van de pandemie blijft voelbaar voor miljoenen meisjes die van school werden gestuurd, familieleden moeten verzorgen, of meisjes die gedwongen worden op jonge leeftijd te trouwen.

‘Van Oekraïne tot de Sahel: crisis en conflict treffen vrouwen en meisjes het eerst en het ergst’, zegt hij. ‘En op internationaal niveau verzetten sommige landen zich nu zelfs tegen het opnemen van een genderperspectief in multilaterale onderhandelingen.’

Om gendergelijkheid te bereiken, is ‘collectieve en urgente’ actie nodig, besluit de VN-baas. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in onderwijs, het dichten van de loonkloof en werkgelegenheid voor vrouwen en meisjes, vooral in ontwikkelingslanden in het Zuiden.