VN: Boeren in ontwikkelingslanden moeten dringend COVID-19-steun krijgen

Nieuws

Dreigende voedselcrisis

VN: Boeren in ontwikkelingslanden moeten dringend COVID-19-steun krijgen

VN: Boeren in ontwikkelingslanden moeten dringend COVID-19-steun krijgen
VN: Boeren in ontwikkelingslanden moeten dringend COVID-19-steun krijgen

IPS

11 juni 2020

Boeren in ontwikkelingslanden moeten snel COVID-19-steun krijgen, zodat dreigende honger als gevolg van de pandemie voorkomen kan worden. Daarvoor pleit de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

Een landbouwer in Tanzania. De FAO pleit voor meer steun aan de landbouwers in ontwikkelingslanden.

Gunnar Mallon / Pixabay

De FAO doet momenteel onderzoek naar de impact van de pandemie op de voedselvoorziening in landen. De eerste resultaten wijzen er sterk op dat de honger in landen die al kwetsbaar zijn, als gevolg van COVID-19 zal toenemen.

FAO-directeur Qu Dongyu zei dat recente data erop wijzen dat in Afghanistan de voedselonzekerheid, die nu al alarmerend hoog is, verergerd is door de coronacrisis. Uit de laatste schattingen blijkt dat nu 10,3 miljoen mensen kampen met acute honger of erger.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is een soortgelijke trend gaande. Daar kampen 2,4 miljoen mensen nu met acute voedselonzekerheid, een stijging van 11 procent vergeleken met de situatie vlak voor de pandemie. In Somalië zullen naar verwachting 3,5 miljoen mensen in de komende maanden te maken krijgen met acute voedselonzekerheid – drie keer meer dan aan het begin van het jaar.

Nieuw plantseizoen

‘Er dreigt een voedselcrisis als er niet snel maatregelen worden genomen om de meest kwetsbaren te beschermen, de toeleveringsketens in de landbouw intact te houden en de impact van de pandemie te verzachten’, zei de FAO-directeur.

De crisis heeft invloed op economische activiteit en toeleveringsketens wereldwijd, vermindert de liquiditeit van boeren en hun mogelijkheden om te produceren en producten te vermarkten. Op langere termijn kan dat een ernstige aanslag zijn op hun inkomen, zegt de FAO.

‘Er dreigt een voedselcrisis als er niet snel maatregelen worden genomen.’

De landbouworganisatie van de VN pleit daarom voor steun aan boeren in ontwikkelingslanden, zodat ze voldoende middelen hebben om alles wat nodig is voor het nieuwe plantseizoen, aan te schaffen.

Distributie van zaden

Tot nu toe was er tijdens de COVID-19-crisis nauwelijks aandacht voor de situatie van boeren in ontwikkelingslanden, zei QU Dongyu. ‘Als we een kosten-batenanalyse maken, pakt interventie positief uit.’

‘Vorig jaar heeft de nooddistributie van zaden in Zuid-Soedan door de FAO een kwart van de in dat land geproduceerde graanoogst opgeleverd. Zonder die relatief goedkope investering zouden miljoenen Zuid-Soedanezen afhankelijk zijn geworden van de veel duurdere humanitaire voedselhulp.’

De FAO heeft laten weten 350 miljoen dollar extra nodig te hebben voor hulp aan boeren, het garanderen van de continuïteit van voedselketens en markten, en om veilig te kunnen werken in de voedselsector, zodat die niet bijdraagt aan de verspreiding van COVID-19.