VN: Genderkloof kost wereld 10.000 miljard dollar per jaar

Nieuws

De weg naar gendergelijkheid is nog lang

VN: Genderkloof kost wereld 10.000 miljard dollar per jaar

Landen die onvoldoende investeren in gendergelijkheid verliezen miljarden dollars, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De genderkloof sluit zich weliswaar, maar niet snel genoeg.

Het jaarlijkse Gender Snapshot-rapport van de VN komt met goed nieuws: er is wereldwijd vooruitgang geboekt op het gebied van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes.

Zo bezetten vrouwen nu een kwart van de parlementszetels, een aanzienlijke stijging ten opzichte van tien jaar geleden. En het aandeel vrouwen en meisjes dat in extreme armoede leeft, is gedaald tot onder de 10%, na een sterke stijging tijdens de covid-pandemie. Wereldwijd zijn al 56 wettelijke hervormingen doorgevoerd die de genderkloof proberen te dichten.

‘We kunnen Agenda 2030 alleen bereiken met de volledige en gelijke deelname van vrouwen en meisjes in elk deel van de samenleving.’

Maar de weg naar gendergelijkheid tegen 2030 - een van de ontwikkelingsdoelen van de VN -  belooft nog erg moeilijk te worden. Geen enkele van de indicatoren of subindicatoren voor de doelstelling is al gehaald. Tegen het huidige tempo blijft gendergelijkheid in parlementen een verre droom, die mogelijk pas in 2063 gehaald kan worden. En het zou nog 137 jaar duren om alle vrouwen en meisjes uit de armoede te halen.

Duizelingwekkend duur

Die trage vooruitgang eist een duizelingwekkende kost van de economie, blijkt uit het rapport. Zo loopt de totale rekening voor landen die hun jonge bevolking niet adequaat opleiden, op tot meer dan 10.000 miljard dollar. Lage- en middeninkomenslanden kunnen de komende vijf jaar nog eens 500 miljard dollar verliezen als ze de digitale genderkloof niet dichten.

‘De kosten van inactiviteit op het gebied van gendergelijkheid zijn immens, terwijl de beloning als we ze wel bereiken veel te groot is om te negeren’, zegt Li Junhua, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Economische en Sociale Zaken. ‘We kunnen Agenda 2030 alleen bereiken met de volledige en gelijke deelname van vrouwen en meisjes in elk deel van de samenleving.’