VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen rekent op China
IPS
11 juni 2017
Met zijn eerste officiële bezoek aan China wil de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi de banden met het land aanhalen en samen tot oplossingen komen voor het vluchtelingenprobleem.
Filippo Grandi, VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen.
Bron: UNHCR — (CC BY-SA 4.0)
‘China kan een sleutelrol spelen in de poging om de vluchtelingencrisis te helpen beheersen.’ Dat heeft de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi gisteren gezegd op het einde van zijn eerste officiële bezoek aan Peking.
Grandi was twee dagen te gast in China om de samenwerkingsverbanden van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) met het Oost-Aziatische land te verdiepen.
Complex
‘UNHCR en China werken al 40 jaar samen’, zegt Grandi. ‘In die tijd is China een belangrijke speler geworden op het wereldwijde podium. Ook het mondiale vluchtelingenprobleem is groter en ingewikkelder geworden, omdat de factoren die mensen overhalen om hun land te ontvluchten, steeds complexer worden.’
Meer dan 65 miljoen mensen zijn op de vlucht als gevolg van conflicten, mensenrechtenschendingen, onderontwikkeling en de gevolgen van de klimaatverandering.
De VN-Vluchtelingenorganisatie werkt samen met regeringen en partners in 128 landen om oplossingen voor vluchtelingen, asielzoekers en interne ontheemden te zoeken.
Nieuwe zijderoute
De bijdrage van Peking aan vluchtelingenprogramma’s is in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen van 2,8 miljoen dollar vorig jaar tot 12,5 miljoen dollar tot nu toe in 2017. Die bijdragen gebeurden vaak in de zijlijn van het Belt and Road Forum.
Onder leiding van China beoogt dit initiatief groei over de hele wereld door middel van vijf prioritaire gebieden: beleidscoördinatie, connectiviteit, handel, financiële integratie en het uitwisselen van mensen. Het Belt and Road-initiatief strekt zich uit over meer dan 60 landen in Azië, Europa en Afrika, waarvan sommige vluchtelingen voortbrengen of opvangen.
‘Het Belt and Road-initiatief gaat over internationale samenwerking voor vrede, welvaart en inclusie’, zegt Grandi. ‘We hopen dat China een aantal van deze middelen direct in landen zal investeren die grote aantallen vluchtelingen opvangen. Dit zou een win-winsituatie betekenen voor iedereen.’
Grandi ziet in deze nieuwe ‘zijderoute’ een mogelijke oplossing voor het vluchtelingenprobleem. ‘Door de vele ontwikkelingsprojecten kan China helpen om conflictgebieden te stabiliseren en de oorzaken van het vluchten aan te pakken.’