UNFCC-topman Simon Stiell trekt aan de alarmbel
VN-klimaatagentschap zit zonder geld
IPS / Climate Home News / Matteo Civillini
25 maart 2024
Het klimaatagentschap van de VN wordt geconfronteerd met ‘ernstige financiële uitdagingen’. Regeringen stellen niet voldoende middelen ter beschikking, terwijl de takenlast van het agentschap voortdurend groeit.
Simon Stiell, hoofd van het agentschap UNFCC, hield een dringend pleidooi voor meer financiering.
COP28 / Christophe Viseux (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Simon Stiell, hoofd van het agentschap, hield vorige donderdag in het Deense Helsingør een dringend pleidooi voor meer financiering. Meer dan veertig ministers en onderhandelaars waren er samen voor de eerste grote klimaattop van het jaar.
‘Onze organisatie wordt geconfronteerd met ernstige financiële uitdagingen’, zei hij. ‘We proberen te voldoen aan een steeds groter mandaat. Het is onze taak om uw werk gemakkelijker te maken. Om de taken uit te voeren waar jullie het allemaal over eens zijn dat we ze moeten doen. Maar we kunnen dit enkel doen als we daarvoor ook de financiële middelen krijgen.’
Stiell benadrukte dat het budget van de organisatie ‘momenteel minder dan de helft gefinancierd is’.
Geldzorgen
Het agentschap (UNFCCC) schat dat er in de periode 2024-2025 zo’n 152 miljoen euro nodig is om het groeiende takenpakket uit te voeren.
Maar in juni vorig jaar in Bonn stemden regeringen maar in met een kernbegroting van 74 miljoen euro, met verplichte bijdragen van overheden op basis van hun rijkdom. Dit was wel een stijging met 19 procent ten opzichte van de voorgaande twee jaar, zonder rekening te houden met de inflatie.
UNFCCC schat dat er in de periode 2024-2025 zo’n 152 miljoen euro nodig is om het groeiende takenpakket uit te voeren.
Maar er gaapt dus een kloof van 78 miljoen euro, die zou moeten worden gedicht met vrijwillige donaties van overheden en particuliere instellingen.
Dat geld is nodig om tientallen bijeenkomsten over de hele wereld te organiseren rond belangrijke onderhandelingsthema’s zoals de nieuwe klimaatfinancieringsdoelstelling en een nieuwe emissiehandel onder artikel 6 van het Klimaatakkoord van Parijs.
Vrijwillige donaties
Maar tot nu toe heeft UNFCCC dit jaar nog maar 9 miljoen dollar aan vrijwillige donaties opgehaald. Het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste bijdrage geleverd – 2,1 miljoen dollar – gevolgd door de Open Society Foundations (1,5 miljoen dollar), de Rockefeller Foundation (1,3 miljoen dollar) en Duitsland (0,9 miljoen dollar).
En het agentschap probeert ook nog miljoenen dollars aan verplichte bijdragen te recupereren van landen die de afgelopen jaren niet hebben betaald.
Het financieringstekort voedt een gevoel van onbehagen onder de UNFCCC-medewerkers, die zich gedwongen zien om constant geld te verschuiven in crisismodus, zonder zekerheid op lange termijn.
UNFCCC heeft regeringen ook herhaaldelijk gewaarschuwd voor het risico om hen over te laten aan vrijwillige donaties. Tijdens de gesprekken over de begroting van het agentschap vorig jaar schreef het dat ‘afhankelijkheid van aanvullende financiering de duurzaamheid van het UNFCCC-secretariaat in gevaar brengt en middelen voor cruciale langetermijnactiviteiten beperkt’.
Dringend pleidooi
Ook op de klimaattop vorig jaar in Dubai drong Simon Stiell er bij regeringen al op aan meer geld vrij te maken.
Maar er werd geen gehoor gegeven aan zijn pleidooi. Dat bracht Stiell ertoe in een brief aan alle landen een nieuw verzoek om financiering in te dienen.
Vervolgens gebruikte hij zijn toespraak op de Deense klimaattop om zijn betoog in de openbaarheid te brengen.
‘Ik trek hier opnieuw aan de alarmbel’, zei hij in Helsingør. ‘Ik verzoek u dringend om zo snel mogelijk te reageren, om ervoor te zorgen dat u de ondersteuning krijgt die u nodig heeft en van ons vraagt.’
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Home News.