VN-kritiek op Belgisch vreemdelingenbeleid
Het Committee Against Torture (CAT) van de Verenigde Naties heeft België op de vingers getikt voor het vreemdelingenbeleid, de situatie in de Belgische gevangenissen en de behandeling van minderjarigen.
Dat meldt de Liga voor Mensenrechten. Het VN-comité heeft kritische vragen over een rapport van de Belgische overheid dat op 12 en 13 november voorstelde aan het anti-foltercomité van de Verenigde Naties in Genève.
In dat rapport moet de overheid aantonen welke inspanningen ze levert om het VN-verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling of bestraffing na te leven.
Uitwijzingen
Het Comité benadrukt dat de onafhankelijke controle op uitwijzingen tekort schiet. Er moet werk gemaakt worden van frequente, onafhankelijke en efficiënte controle. Het Comité stelt voor om gebruik te maken van video-opnames en om ngo’s meer mogelijkheden tot controle te verschaffen. Bovendien zou men systematisch medische attesten moeten opmaken vóór en na een uitwijzingspoging.
Ook over de klachtencommissie voor de gesloten centra is het Comité erg kritisch. De vreemdeling zou eveneens klacht moeten kunnen indienen na de uitwijzing, vanuit zijn land van origine, en hij moet hierover ook voldoende geïnformeerd worden. De ontvankelijkheidscriteria om een klacht in te dienen moeten herzien worden, onder meer de termijn om een klacht in te dienen (nu bedraagt die slechts 5 dagen).
Gevangenissen
Het VN-comité is ook verontrust over de slechte omstandigheden waaronder mensen worden opgesloten: ‘Er zijn onvoldoende interne inspecties, de gebouwen zijn onaangepast en verouderd en de hygiëne is ondermaats’, zo vindt het comité.
Het Comité dringt erop aan dat België zo snel mogelijk het Optioneel protocol bij het anti-folterverdrag ratificeert. Volgens dat protocol moet België een nationaal controle-orgaan oprichten dat regelmatig bezoeken brengt aan alle detentie-plaatsen om foltering of andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling te voorkomen.
‘Er zijn onvoldoende interne inspecties, de gebouwen zijn onaangepast en verouderd en de hygiëne is ondermaats.
Jongeren
Het Comité blijft ten slotte verontrust over het feit dat de uithandengeving nog altijd bestaat. Het Comité benadrukt dat het Belgische jeugdrecht zich moet schikken naar het Kinderrechtenverdrag en erover moet waken dat minderjarigen niet als volwassenen berecht worden.
Het Comité is verontwaardigd over het feit dat jongeren tijdens de eerste 24u van hun aanhouding geen toegang hebben tot een advocaat, noch contact mogen hebben met een vertrouwenspersoon. De toegang tot een advocaat is niet enkel van belang voor minderjarigen, maar ook voor volwassenen. Het Comité dringt erop aan dat iedereen die wordt aangehouden (administratief of gerechtelijk) onmiddellijk toegang moet krijgen tot een advocaat.