‘VN moeten voortouw nemen in eerlijke globalisering’
Sanjay Suri
25 februari 2004
De VN zijn als geen enkele andere organisatie uitgerust om ervoor te zorgen dat de vruchten van de globalisering eerlijk over de wereldbevolking worden verdeeld. Dat staat in het rapport Eerlijke globalisering: kansen voor iedereen, het slotdocument van de Wereldcommissie voor de Sociale Dimensie van de Globalisering.
Tot deze prestigieuze denktank onder auspiciën van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) behoren politici uit arme en rijke landen, bedrijfsleiders, vakbondslui en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties. Het voorzitterschap was in handen van de Finse presidente Tarja Halonen en haar Tanzaniaanse ambtsgenoot Benjamin William Mkapa. De co-voorzitters omschreven hun commissie als een microkosmos voor de vaak erg uiteenlopende visies op de globalisering.
Het rapport stelt dat er geen duurzaam alternatief is voor de Verenigde Naties wanneer het erom gaat een politieke tegenpool uit te bouwen voor de immer voortschrijdende economische globalisering. Het multilatere systeem van de Verenigde Naties vormen de basis voor een beleid inzake ontwikkeling, handel, financiën, veiligheid en defensie, zo luidt het.
De VN zijn aan grondige hervormingen toe voor ze tegen die taak zijn opgewassen. Het rapport dringt aan op een nieuwe samenstelling van de VN-Veiligheidsraad, die wordt beschouwd als een kater van de Tweede Wereldoorlog. Ook de oprichting van een economische en sociale veiligheidsraad wordt overwogen. Politiek coherentie-initiatieven tussen de VN, de Wereldbank en het IMF moeten leiden tot geïntegreerde beleidsvoorstellen met oog voor economie, sociale zaken en ontwikkeling.
De commissie stelt de oprichting van een Global Policy Forum voor, dat permanent overleg tussen internationale organisaties mogelijk zou maken. Het ILO zou elk jaar een rapport over de toestand van de globalisering publiceren. Beleidsdomeinen die prioritair in aanmerking komen voor gecoördineerde actie zijn werkgelegenheid, gelijke kansen voor vrouwen, minimale arbeidsnormen, onderwijs, gezondheidszorg en voedselveiligheid.
Ook in de handelspolitiek is onmiddellijke actie mogelijk, stelt het rapport. Subsidies en exportkredieten die in rijke landen die een barrière opwerpen voor landbouwproducten uit ontwikkelingslanden moeten zo snel mogelijk verdwijnen. De commissie vraagt ook eerlijke regels voor investeringen en een coherent beleidskader voor grensoverschrijdend personenverkeer. Het regime voor intellectuele eigendomsrechten moet rekening houden met zowel de producenten als de gebruikers van nieuwe technologie. Bij de liberalisering van kapitaalstromen is voorzichtigheid en geleidelijkheid geboden.
Om al die veranderingen te bekostigen, wordt de rijke landen gevraagd langs de kassa te passeren. Het rapport vraagt hun eindelijk 0,7 procent van hun bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp te besteden. De regeringen in ontwikkelingslanden moeten zorgen voor een stabiel en efficiënt bestuur als basis voor een efficiënte markteconomie.
Veranderingen als deze zijn een geleidelijk proces, geeft de commissie toe, en leiden niet plotsklaps tot een nieuw utopia. Macht en ongelijkheid zijn een realiteit. Maar we baseren onze hoop op de wil van de mensen hun eigen lot in handen te nemen en op het welvaartspotentieel van een meer eerlijke en inclusieve globalisering.