VN nemen leiding in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Nieuws

VN nemen leiding in de Centraal-Afrikaanse Republiek

VN nemen leiding in de Centraal-Afrikaanse Republiek
VN nemen leiding in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Lothar Boeykens

17 september 2014

De MINUSCA* vredesmissie van de Verenigde Naties (UN) neemt in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) de controle over van de MISCA vredesmissie geleid door de Afrikaanse Unie. De missie moet het aanhoudende sektarische geweld aanpakken en de slagkracht van de interim-regering verhogen.

MINUSCA moet aangroeien tot 10.000 militairen en politieagenten. Volgens Al-Jazeera kwamen al 1800 soldaten toe op maandag 15 september. Uit de MISCA missie worden bijna 6000 eenheden overgenomen.

Foto door hdpcar: CC BY-SA 2.0

Rebellen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Foto door hdpcar: CC BY-SA 2.0

De vredesmissie moet het sektarische geweld stoppen in de Centraal Afrikaanse Republiek. De Séléka en de anti-Balaka-rebellengroep bestrijden elkaar hier sinds maart 2013 om hun politieke macht te vergroten. De grootste slachtoffers zijn de burgers van de CAR. Over de oorzaken sprak MO* onlangs met Lea Doumta, vice-voorzitster van het parlement van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zij gelooft niet dat het om een religieus gemotiveerd conflict gaat, maar zegt dat de verwaaarlozing van het noorden aan de basis van het huidige geweld ligt.

Aanhoudende humanitaire crisis

Minstens 5204 mensen stierven sinds december 2013 door het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek, volgens het persbureau Associated Press.

‘mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn wanhopig op zoek naar bescherming’ (Lewis Mudge)

Een half miljoen mensen werden uit hun huis verjaagd en 300.000 zijn het land uit uitgevlucht, volgens Human Rights Watch (HRW).

‘Burgers worden gedood door alle partijen aan een alarmerend tempo en mensen zijn wanhopig op zoek naar bescherming’, zegt Lewis Mudge, Afrikaanse onderzoeker van HRW. ‘Er is geen tijd te verliezen. De VN moeten meer troepen sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om burgers te beschermen tegen deze brutale aanvallen’.

Ondertussen heeft de Afrikaanse vredesmissie MISCA, opgericht in december 2013, samen met de aanwezige Franse troepen veel slachtoffers kunnen voorkomen in de CAR. Maar dodelijke aanvallen door rebellengroepen op burgers doen zich nog steeds voor.

Slagkracht voor de interim-regering

Een interim-regering werd opgericht in de hoofdstad Bangui na het uitbreken van het geweld in maart 2013. Ze staat vandaag onder leiding van Catherine Samba-Panza. Zij riep zowel de Séléka als de anti-Balaka-rebellengroep op om het geweld te stoppen.

United Nations: CC BY-NC-ND 2.0

MINUSCA voorziet voedsel voor ex-rebellen

United Nations: CC BY-NC-ND 2.0

De MINUSCA vredesmissie moet de slagkracht van de interim-regering vergroten, zodat zij vrede tussen de Séléka en de anti-Balaka kan afdwingen.

De missie zal het overgangsregime onder andere bijstaan in de aanloop naar presidents- en parlementsverkiezingen. Deze zijn voorzien voor februari 2015. Ook zullen de soldaten en politieagenten van de missie helpen bij het ontwapenen en herintegreren van de rebellenstrijders.

* United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic