VN-organisaties erg bezorgd om ‘hongerhotspots’

Nieuws

22 landen en gebieden aangeduid als ‘hotspot’ van honger

VN-organisaties erg bezorgd om ‘hongerhotspots’

In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) roepen samen op tot dringende humanitaire actie om levens ​​te redden en hongersnood te voorkomen op plekken waar acute honger dreigt te verergeren de volgende maanden.

De organisaties merken in totaal 22 landen en gebieden aan als ‘hongerhotspots’, waar hoge niveaus van acute voedselonzekerheid waarschijnlijk verder zullen verslechteren als gevolg van de combinatie van conflict, economische instabiliteit en klimaatschokken. 

La Niña

Palestina, Soedan, Zuid-Soedan, Haïti en Mali bevinden zich nog steeds op het hoogste alarmniveau en vereisen de meest urgente aandacht. Conflicten zijn er de belangrijkste oorzaak van honger.

Tsjaad, Libanon, Myanmar, Mozambique, Nigeria, Syrië en Jemen zijn hotspots van ‘zeer grote zorg’. Ze tellen een groot aantal mensen die te maken hebben met kritieke voedselonzekerheid en kampen met verslechterende factoren.

Voor veel regio’s komen de effecten van klimaatfenomeen ‘La Niña’ - van ongeveer november tot en met maart 2025 - boven op een al prangende situatie. 

Hoewel sommige gebieden kunnen profiteren van verbeterde landbouwomstandigheden, zal La Niña waarschijnlijk verwoestende overstromingen veroorzaken in landen als Nigeria en Zuid-Soedan, terwijl het ook kan bijdragen ​​aan droge omstandigheden in Somalië, Kenia en Ethiopië. Deze extreme weersomstandigheden bedreigen de al kwetsbare voedselsystemen, waardoor miljoenen mensen het risico lopen om honger te lijden.

Ingrijpen 

Zonder onmiddellijke interventie, waaronder verhoogde financiering voor voedsel- en middelen van bestaan, zullen naar verwachting honderdduizenden mensen meer te maken krijgen met hongersnood in de komende maanden.

‘In de vijf hongerhotspots die het meest zorgwekkend zijn, is de situatie catastrofaal’, zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO. ‘Als we levens willen redden en acute honger en ondervoeding willen voorkomen, hebben we dringend een humanitair staakt-het-vuren nodig en moeten we de toegang tot voedzaam voedsel herstellen, ook door de lokale voedselproductie nieuw leven in te blazen.’

Maar dat is niet genoeg: er is ook stabiliteit en voedselzekerheid op de lange termijn nodig. Zonder vrede en stabiliteit kunnen boeren geen voedsel verbouwen, oogsten of hun levensonderhoud in stand houden, zeggen de VN-organisaties.