Vrijhandelsakkoord Colombia-VS begroet met protest
Helda Martínez
17 mei 2012
Het vrijhandelsakkoord tussen Colombia en de Verenigde Staten, dat dinsdag is ingegaan, is verwelkomd met protesten van studenten, boeren en vakbondsmensen. Zij vrezen dat Colombiaanse boeren en bedrijven in de concurrentie ten onder zullen gaan.
De overeenkomst werd in 2006 getekend. In de afgelopen jaren werd de Colombiaanse binnenlandse wetgeving aangepast, om die in overeenstemming te brengen met het akkoord.
Vanwege de protesten dinsdag tegen de overeenkomst, sloten de autoriteiten openbare universiteiten en busstations in Bogota. Dinsdag werd ook een aanslag gepleegd op Fernando Londoño, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en Justitie tijdens de regering van Álvaro Uribe (2002-2010). De aanslag werd door de autoriteiten toegeschreven aan de rebellenbeweging FARC.
De Colombiaanse regering vierde dinsdag de start van het vrijhandelsakkoord (FTA). President Juan Manuel Santos zei dat door het akkoord met de VS, de belangrijkste exportmarkt voor Colombia, de economie jaarlijks met bijna 1 procent zal groeien. Ook zullen er 500,000 nieuwe banen komen.
Import en export
Door het FTA, dat in fasen wordt ingevoerd, zullen vrijwel alle belastingen op producten die tussen beide landen worden verhandeld, worden afgeschaft. Ook bevat het FTA bepalingen voor regulering op het gebied van investeringen, landbouw, industrie en diverse andere sectoren.
Activisten, studenten, boeren en andere critici van het FTA stellen dat Colombia op een aantal terreinen heeft toegegeven zonder er iets voor terug te krijgen. Zij verwijzen onder meer naar uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama, die heeft gezegd dat het akkoord “helpt bij het bereiken van mijn doel om de Amerikaanse export te verdubbelen.”
“Obama zegt niets over groei van de import”, zegt Enrique Daza, hoofd van het Colombiaanse Actienetwerk tegen Vrijhandel.
Vorig jaar exporteerde Colombia voor 21,7 miljard dollar (17 miljard euro) naar de Verenigde Staten. Dat is 38 procent van de Colombiaanse export. Vanuit de VS werd voor 13,6 miljard dollar (10,7 miljard euro) geïmporteerd - 25 procent van de totale Colombiaanse import.
Landbouw
Het FTA zal dramatisch uitpakken voor de landbouw in Colombia, vooral als het gaat om de productie van granen, zegt Daza. “Er zullen grote ladingen vanuit de VS ons land binnenkomen, tariefvrij en tegen gesubsidieerde prijzen.”
Onder het FTA zullen alleen al in het eerste jaar 79.000 ton belastingvrije rijst en 27.000 ton kip Colombia binnenkomen vanuit de VS.
“De Colombiaanse consumentengoederenindustrie, die al jaren lijdt onder het openen van de economie, zal klappen blijven krijgen”, zegt Daza. “Het gevolg zal zijn dat grote plaatselijke industrieën worden opgekocht door ketens van multinationals, zoals dat is gebeurd met brouwer Bavaria.” De Colombiaanse bier- en frisdrankproducent Cervecería Bavaria (voorheen Bavaria S.A.) werd in 2005 overgenomen door het Britse SABMiller.
Activisten schatten dat ongeveer 350.000 kleine rundveehouders schade zullen lijden van rundvlees dat onder het vrijhandelsakkoord uit de VS geïmporteerd wordt.
Snijbloemen uit Colombia, die voorzien in 80 procent van de Amerikaanse vraag, zullen te maken krijgen met een sterkere peso ten opzichte van de dollar. Daar komt nog een crisis in de koffie-industrie bij. “We hebben niet genoeg koffiebonen, dus om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen, wordt koffie geïmporteerd uit Guatemala en Vietnam.”
Critici vrezen ook dat kleine producenten van bijvoorbeeld auto-onderdelen, machines en huishoudapparatuur “in het beste geval importeurs zullen worden.”