VS en China in hackeroorlog
Ayla Sileghem
22 mei 2014
De Verenigde Staten beschuldigen China ervan zes Amerikaanse bedrijven gehackt te hebben. China noemt de aanklachten “absurd” en “hypocriet”, de Verenigde Staten bespioneren Chinezen al jaren.
Pot verwijt de ketel
Amerikaans minister van justitie Eric Holder gaf in een verklaring de namen van vijf Chinese officieren die betrokken zouden zijn bij de inbraken. De hackers staan op de Cyber most wanted-lijst van de FBI, maar het ziet er niet naar uit dat ze uitgeleverd zullen worden. China zegt zelf het slachtoffer te zijn van jarenlange digitale spionage door de Amerikanen, de NSA had onder andere het telecombedrijf Huawei bespioneerd, waarbij miljoenen sms’jes werden gelezen.
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde dan ook door de VS aan Edward Snowdens onthullingen te herinneren. Niet alleen was Huawei een slachtoffer, zo’n 1754 websites en 118 miljoen computers werden in de gaten gehouden. In een schriftelijke verklaring zegt het ministerie dat Amerika’s cyberspionage alom gekend is. “Van Wikileaks tot het Snowden incident, de hypocrisie en de dubbele standaarden van de VS zijn duidelijk”.
UglyGorilla
De gehackte bedrijven zijn Alcoa World Aluminium, Westing House, Allegheny Technology, U.S. Steel, United Steelword Union en SolarWorld. De computerkrakers stalen fabrieksgeheimen en verwijderden interne informatie. Op die manier gaven ze Chinese staatsbedrijven een voorspong op hun Amerikaanse concurrenten. Ook zouden de systemen van Google Inc., EMC Corp. en RSA geïnfilteerd zijn door de Chinese overheid.
Sporen van de digitale inbraken leiden naar een goed bewaakt, militair gebouw in Sjanghai. Daar opereert een deel van het Chinese leger, gekend als afdeling 61398. Chinese autoriteiten hebben niet bevestigd dat deze afdeling bestaat en journalisten die in de buurt proberen te komen, worden weggejaagd. De hackers, met aliassen als UglyGorilla, KandyGoo en WinXYHappy, zouden allemaal in dit gebouw werken.
Digitale spionage
China blijft ontkennen dat het aan cyberspionage zou doen en roept de VS op om zelf een verklaring af te leggen wegens het hacken van Chinese computers en telefoons. Jin Canrong, decaan van internationale studies aan de Renmin Universiteit, zegt dat veel internetgebruikers kwaad zijn op de VS. Die negatieve publieke opinie kan nadelig worden voor de Sino-Amerikaanse relaties. Ook Zhu Zhiquin, professor internationale relaties aan de Buckwell University, vreest dat de internationale relaties eronder zullen lijden.
Volgens FBI-medewerker Bob Anderson Jr. kunnen we ons in de toekomst aan meer digitale spionage verwachten, dit soort afluisterpraktijken zijn de nieuwe norm.