VS verwachten massale opkomst bij verkiezingen
Jim Lobe
04 november 2008
Het ziet er naar uit dat vandaag een recordaantal Amerikanen hun stem zal uitbrengen. In bijna alle 31 staten waar vervroegd kon worden gestemd, was de opkomst buitengewoon hoog. Volgens een maandag gepubliceerde schatting zijn 153 miljoen Amerikanen als kiezer geregistreerd. Dat is bijna driekwart van de stemgerechtigden, het hoogste aandeel sinds de invoering van het vrouwenstemrecht in 1920.
In sommige Amerikaanse gemeenten zijn al meer mensen vervroegd gaan stemmen dan er vier jaar geleden aan de verkiezingen deelnamen. In de deelstaten Georgia, Virginia en Ohio stonden kiezers vorige week tot zes uur aan te schuiven om hun stem uit te brengen.
Nieuwe kiezers
De hoge opkomst zal waarschijnlijk in het voordeel van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama spelen. Volgens recente studies zouden vooral veel meer jonge en zwarte Amerikanen willen gaan stemmen, en bij die groepen slaat Obama goed aan.
De Democraten zijn er ook in geslaagd drie miljoen nieuwe kiezers te overtuigen om zich te laten registreren. De Republikeinen zouden uitkomen op 1,5 miljoen registraties minder dan in 2004. Volgens een maandag gepubliceerde studie van het Centre for the Study of the American Electorate zijn er nu in het totaal 10 miljoen geregistreerde kiezers meer dan vier jaar geleden. Curtis Gains, de directeur van het centrum, voorspelt dat ongeveer 135 miljoen Amerikanen hun stem zullen uitbrengen. In relatieve termen zou dat tot de hoogste participatiegraad van de afgelopen vijf decennia leiden.
De recordopkomst kan in veel staten tot problemen leiden, vooral op plaatsten waar vervroegd stemmen niet mogelijk was. In sommige kiesdistricten hebben de autoriteiten laten weten dat de stemlokalen zo lang zullen openblijven als nodig is.
Ook de kost van de verkiezingscampagne lijkt alle records te gaan breken. Het campagneteam van Obama maakte vorige week bekend dat het al meer dan 600 miljoen dollar had binnengehaald, waarvan 150 miljoen dollar in september. Meer dan 3 miljoen Amerikanen hadden begin oktober de campagne van Obama al financieel gesteund.
Opiniepeilers en bookmakers geven Obama gewonnen
Barack Obama en de Democratische parlementskandidaten lijken af te stevenen op een duidelijke overwinning. Volgens de laatste nationale peilingen heeft Obama een voorsprong van 6 tot 12 procent op John McCain. Een zondag uitgevoerde peiling van de NBC en de Wall Street Journal gaf 51 procent voor Obama en 43 procent voor McCain.
Om toch nog als winnaar uit de bus te komen, moet McCain in zowat alle strijdstaten zegevieren en daarnaast ook een aantal deelstaten aan Obama ontfutselen waar diens kansen erg groot worden geacht. “McCain kan waarschijnlijk alleen nog winnen door goddelijke tussenkomst”, oordeelde Charlie Cook, de meest gezaghebbende politieke analist in Washington, vrijdag in de National Journal.
McCain en zijn campagne blijven optimisme uitstralen, maar 80 procent van de medewerkers en adviseurs van de Republikeinse partij die vorige week werden bevraagd door de National Journal, geloven dat Obama gewonnen spel heeft.
Ook de gokwereld acht de kansen van McCain intussen miniem. Op de goksites Intrade en Iowa Electronic Markets kon je dit weekend al meer dan 10 dollar verdienen met een inzet van een dollar op winst voor McCain. Half september schatten de bookmakers de kansen van beide kandidaten nog ongeveer gelijk in.
De politieke insiders die bevraagd werden door de National Journal, geloven dat de Democraten ook een verpletterende overwinning zullen behalen bij de parlementsverkiezingen, die ook vandaag worden gehouden. Ze denken dat de Democraten zeven zetels zullen bijwinnen in de Senaat, waardoor ze dicht in de buurt komen van de supermeerderheid van 60 zetels waarmee ze alle vertragingsmanoeuvres van de Republikeinen kunnen onmogelijk maken. In het Huis van Afgevaardigden zouden de Democraten 24 extra zetels binnenhalen, waardoor hun meerderheid zou aangroeien tot 259 van 435 zetels.