VS voorspellen sterke stijging energieverbruik

Nieuws

VS voorspellen sterke stijging energieverbruik

Abid Aslam

26 juni 2008

Het wereldwijde energieverbruik zal tegen 2030 met 57 procent zijn gestegen ten opzichte van 2004. Dat stelt de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) in het gisteren verschenen rapport Energy Outlook 2008.

De stijgende olieprijzen zullen het energieverbruik niet verminderen en ontwikkelingslanden zijn bezig aan een inhaalslag op het gebied van energieverbruik, zegt het overheidsrapport.

De onderzoekers maken een onderscheid tussen de rijke landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en landen die niet tot de OESO behoren. Het totale energieverbruik zal in die laatste groep landen toenemen met 95 procent, voorspellen zij. In de OESO-landen is dat naar verwachting 24 procent.

Olie en kolen, die vanwege de stoffen die vrijkomen bij verbranding gezien worden als twee belangrijke schuldigen aan de opwarming van de aarde, zullen het wereldwijde energieverbruik blijven beheersen, zegt de statistische vleugel van het Amerikaanse Departement voor Energie.

Als er geen nieuwe maatregelen worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan, zal de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide uit energieverbruik met 51 procent stijgen tussen 2005 en 2030.

Olieprijzen

Ondanks de hoge olieprijzen, zal het benzineverbruik door de transportsector toenemen en de elektriciteitsproducenten zullen veelal gebruik blijven maken van kolen, stelt EIA. Vooral China en andere opkomende economieën zorgen voor een toenemende vraag.

Alternatieve vloeibare brandstoffen, inclusief het uit milieuoogpunt controversiële olieschalie (oil shale) en biobrandstoffen zoals ethanol, zullen tegen 2030 ongeveer 10 procent van het totale verbruik uitmaken.

De EIA verwacht dat het er 124 nieuwe kerncentrales gebouwd zullen worden voor 2030, waarvan ongeveer 45 in China, 18 in Rusland, 17 in India en 15 in de VS. Energie die wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare energie, zal stijgen met 2,1 procent per jaar. Het grootste deel van die energie wordt opwekt door waterkrachtcentrales in Azië en Latijns-Amerika, en niet door zon, wind of aardwarmte. Die laatste energiebronnen hebben de voorkeur van milieuorganisaties.