VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery: ‘Het effect van Trump zal wereldwijd voelbaar zijn’

Nieuws

‘De VS worden al zwaar getroffen door de klimaatverandering’

VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery: ‘Het effect van Trump zal wereldwijd voelbaar zijn’

De gevolgen van het presidentschap van Trump op het klimaat zullen wereldwijd zichtbaar zijn, stelt VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery.

Donald Trump heeft als kersvers president van de Verenigde Staten zijn start niet gemist. Zijn land heeft het Klimaatakkoord van Parijs opnieuw verlaten (net zoals dat het geval was tijdens de eerste ambtstermijn van Trump), de focus ligt niet langer op de productie van elektrische auto’s en er mag weer lustig olie en gas worden opgepompt.

Ook al duurt het volgens het protocol nu nog een jaar vooraleer de VS effectief uit het Klimaatakkoord kunnen stappen, volgens VUB-wetenschapper Wim Thiery zal dit daarna ‘wereldwijd een zichtbaar effect hebben op het klimaat’.

Hij wordt daarin bijgetreden door het Amerikaanse klimaatplatform Carbon Brief. Dat becijferde dat de ommezwaai van de regering-Trump tegen 2030 al vier miljard ton extra kooldioxide in de atmosfeer zal blazen, in vergelijking met de voortzetting van de plannen van voormalig president Joe Biden.

Los Angeles opnieuw getroffen

‘De gevolgen hiervan zijn belangrijk’, zegt Thiery. ‘De VS worden al zwaar getroffen door de klimaatverandering, met een zeespiegelstijging die de kusten bedreigt, zwaardere orkanen, en een groeiend aantal natuurbranden.’ Getuige daarvan zijn de branden in Los Angeles van de voorbije weken, en de recente opflakkering van het vuur.

Volgens Thiery blijkt uit een eerdere VUB-studie dat bosbranden al 42% meer land hebben verwoest dan in de voorbije jaren. ‘En het landareaal dat getroffen wordt, zal de komende jaren nog verder stijgen’, zegt de klimaatexpert.

Dubbel effect

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen was al duidelijk dat Trump niet alleen de klimaatmaatregelen van zijn voorganger, maar ook de klimaatwetenschap zelf wilde aanvallen. Zijn mantra was ‘drill baby, drill’, en hij kondigde ook aan dat hij genomen klimaatuitgaven wilde beëindigen. Op dag één van zijn bewind heeft hij meteen de daad bij het woord gevoegd.

‘Het effect daarvan is dubbel’, aldus Thiery. ‘Ze gaan in de VS meer gas en olie oppompen en verbruiken, met minder zuinige auto’s en een industrie die minder in een lagere CO2-uitstoot zal investeren. Dat gaat gepaard met minder ambitieuze plannen om die uitstoot te reduceren.’

Daarnaast vreest hij dat het op internationaal vlak een pak moeilijker zal worden om klimaatakkoorden af te sluiten, nu één van de grootste spelers de rug naar de klimaatonderhandelingen keert. ‘Beide elementen samen zullen niet enkel in Amerika klimaatgevolgen hebben. Ook wij en de rest van de wereld gaan dat voelen.’
 
‘Alles samen verwachten we als klimaatwetenschappers helaas een zichtbaar effect’, besluit Thiery.