Vuurwerk voor prowesterse coalitie, verlies voor Hezbollah

Nieuws

Vuurwerk voor prowesterse coalitie, verlies voor Hezbollah

Jill Marchant

08 juni 2009

In Libanon verklaarde de leider van de prowesterse coalitie, Saad al-Hariri, zijn partij vandaag tot winnaar van de verkiezingen. Het verlies van Hezbollah is veelbetekenend voor de verhoudingen met Iran en Syrië.

Ook in Libanon trok de bevolking zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. “We stemmen opdat de Libanese bevolking over haar eigen lot kan beslissen”, getuigt een inwoonster. Peilingen voorspelden vooraf een kleine winst voor Hezbollah, maar vandaag sprak tegenstander Hariri zijn supporters toe met een overwinningsrede in de hoofdstad Beiroet: “Proficiat aan jullie, proficiat aan vrijheid en proficiat aan democratie”.
Hij voegde aan zijn overwinningsrede toe dat er “geen winnaar en geen verliezer was in deze verkiezingen”, waarna hij de ‘verliezers’ de hand reikte om serieus samen te werken voor Libanon. Het land moet dringend weg uit de politieke impasse die bestond in het uittredende parlement

Veto voor Hezbollah

Het prowesterse blok beschikte in de uittredende regering over 70 zetels, Hezbollah en andere sjiitische en christelijke groeperingen hadden er 58. De resultaten van zondag wijzen op een status quo. De 128 zetels worden gelijk verdeeld over een meerderheid moslims en een minderheid christenen. Of de impasse verholpen is, blijft dus afwachten. In de vorige regering beschikte Hezbollah namelijk over een sterke blokkeringsminderheid om beslissingen tegen te houden. Waarnemers sluiten ook dit keer niet uit dat de ‘verliezer’ het veto in de regering behoudt. Hariri’s partij beloofde tijdens de campagne maatregelen te treffen om dat te voorkomen.

Libanon in twee verdeeld?

Hoewel Hezbollah op voorhand had aangekondigd bij winst te zullen werken aan een regering van nationale eenheid, voorspelde de verkiezingssfeer ‘apocalyptische verkiezingen’, dat stelt de Libanese onafhankelijke krant Al-Anwar. Een stem zou gelijk staan met een keuze voor één kant van het verdeelde Libanon. Winst voor Hezbollah had het politieke landschap van Libanon en de regionale verhoudingen met Iran en Syrië dus drastisch kunnen hertekenen.
Volgens het prowesterse blok verstoort Hezbollah de stabiliteit van Libanon. Hezbollah, gezworen vijand van Israël en door de Verenigde Staten veroordeeld tot ‘terroristische organisatie’, wilde de angst voor een islamitische overname van Libanon wegnemen en ging daarom op zoek naar controle in de regio. Dat was volgens de sjiitische beweging noodzakelijk om zich tegen de bedreiging van Israël te verzetten. Tegenstanders counteren die noodzakelijkheid en zeggen dat Hezbollah Libanon regelrecht in de armen van Iran zou drijven om een islamitisch front te maken tegen Israël.

Verenigde Staten opgelucht

De dreiging van Hezbollah stemde de Israëlische regering ongerust.“Een overwinning van Hezbollah zou zeer gevaarlijk zijn voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en van de hele wereld”, zei Israëlisch vice-eerste minister Silvan Shalom nog vorige week. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak had op voorhand al gewaarschuwd dat “de Israëlische strijdkrachten zich in geval van winst voor Hezbollah meer vrijheid van handelen zullen gunnen bij aanvallen op de Libanese infrastructuur dan in de oorlog van 2006”.
“Ook de Verenigde Staten zijn opgelucht met de winst van Hariri” verklaart Jim Muir van de BBC in de Libanese hoofdstad. In mei pleitte VS Staatssecretaris Clinton in Beiroet nog voor de verlenging van een “gematigd” bewind. Winst voor Hezbollah had de relaties van Libanon met Iran en Syrië op de helling kunnen zetten, en daarmee ook de internationale relaties van de VS met Israël.